Karácsony Gergely nyílt levében kérdezte Orbán Viktort az ingyenes koronavírustesztekről

Karácsony Gergely nyílt levében kérdezte Orbán Viktort az ingyenes koronavírustesztekről

Karácsony Gergely főpolgármester maszkban buszozik Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Talán miniszterelnök úrhoz is eljutnak jelzések arról, hogy sokak számára okoz megoldhatatlan terhet a tesztek kifizetése, pedig ezen munkahelyük megőrzése, gyermekeik iskolába járása múlhat – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön. – Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem veszítheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé. Ezért kérdezem miniszterelnök urat, mit tervez a Kormány a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében?

A főpolgármester hangsúlyozta, a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok – az első hullámhoz hasonlóan – továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt, holott szerinte erre a jelen helyzetben nagyon nagy szükség lenne.

A Fővárosi Operatív Törzs az elmúlt napokban több döntést hozott a védekezés érdekében, és ezen döntések megalapozásaként egyeztettek a Magyar Orvosi Kamara elnökével, és értékelték az „Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai modellező és epidemológiai projektjének” nyilvánosságra került munkaanyagát is – foglalta össze Karácsony Gergely.

Az egyeztetések eredményeként megállapították továbbá, hogy a kormány által felkért szakértők éppúgy, mint az orvosi kamara szakemberei fontosnak tartják „az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén”. Mivel egyre több oktatási intézményben is gondot okoz a fiatalok körében terjedő járvány kezelése, a főpolgármester szerint hasznos volna a Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora által is felvetett ingyenes állami szűrés a tanárok számára.

A járvány második hullámának elején a fiatalok különösen érintettek, és ha többségük számára ez nem is okoz kórházi ellátási szükségletet, külföldi példák hívják fel arra a figyelmet, hogy 4-5 héten belül a fertőzés a fiatalabbaktól átterjedhet az idősebb korosztályra – emlékeztetett Karácsony Gergely. – Fontos lenne tudni, mit tervez a kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén.