Hadházy Ákos: 677 millióból épült 12 férőhelyes bölcsőde Nógrádban

Hadházy Ákos: 677 millióból épült 12 férőhelyes bölcsőde Nógrádban

677 millió forintból épült bölcsőde a Nógrád megyei Kazáron (Fotó: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen túlárazottnak tartja Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő a Nógrád megyei Kazáron átadott bölcsődét. A közösségi oldalán megjelent bejegyzés szerint 677 millió forintból épült meg a 12 férőhelyes bölcsőde. Vagyis – írja – egy férőhelyet 56 millió forint EU-s támogatásból sikerült megépíteni.

A KSH szerint Nógrádban az új lakóházak négyzetméter ára 650 ezer forint körül van. Az 1600 lelkes, Salgótarjánhoz közeli településen épült bölcsőde teljes alapterülete (folyosókkal, tornaszobával együtt) körülbelül 300 négyzetméter, vagyis 2,25 millió/négyzetméter áron, azaz durván háromszoros áron készítették el. Felhívta a figyelmet, hogy Óbudán ugyanilyen árban hirdetnek új, 330 négyzetméteres luxusvillát. Számításai szerint ennyi pénzből piaci áron mind a 12 bölcsődésnek építhettek volna egy-egy 80 négyzetméteres jó minőségű lakást.

A bölcsődeberuházásról beszámolt a Mediaworks kiadóhoz tartozó Nool.hu hírportál is. A cikkből egyebek mellett kiderül: a kazári önkormányzat a 677 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyerte el. Az alapkőletétel idején Gecse Ákos polgármester is szót ejtett a drága beruházás pénzügyi hátteréről. A portál beszámolója szerint rengeteg akadályt kellett leküzdeniük a tervezés óta, mivel az elmúlt három évben az építőanyagárak, a kivitelezés költségei a többszörösére nőttek. Szavai szerint a közbeszerzési eljárás lefolytatása után szembesültek azzal, hogy a beruházást az elnyert támogatásból nem tudják felépíteni, ezért a kivitelezéséhez a környék talán egyik legnagyobb többletköltség-igénylését hagyta jóvá számukra a Pénzügyminisztérium a térség országgyűlési képviselője és a megyei önkormányzat elnöke révén.