Két év alatt közel 13 millió forintba került a koronavitrin karbantartása

Két év alatt közel 13 millió forintba került a koronavitrin karbantartása

Érdeklődők megtekintik a Szent Koronát az Országházban a Kulturális örökség napjai rendezvényen 2023. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kibírja a gépkarabély lövéseit, egy földrengés meg sem kottyanna neki, és levegő helyett hidrogéngáz tölti meg, hogy érzékeny tartalmát megóvja az oxidációtól. Mostanában alig kerül szóba, pedig már 23 éve ugyanott, ugyanúgy látja el feladatát a Parlamentben a koronát és koronaékszereket őrző vitrin. És ez a biztonság évente több millió forintjába kerül az adófizetőknek.

A parlament üvegzseb oldalán vettük észre, hogy az Országgyűlés Hivatala közel 13 millió forintot (évente 6,35 milliót) fizetett a Varttech Stúdió nevű cégnek a vitrin és „a hozzá kapcsolódó háttér-állagmegóvó rendszer” karbantartására, valamint hibafelügyeletre. A jövő évre vonatkozó karbantartási összeg ennél valamivel kevesebb lesz, nettó 5 millió forint a szerződés szerint – ám még ez is soknak tűnik, hiszen zárt, passzív védelmi rendszerről van szó, amit nemhogy lövés, de érintés sem igen veszélyeztetett az elmúlt két évtizedben.

Sokat javítgatták

Szerettük volna megtudni, hogy mi teszi ilyen drágává a vitrin karbantartását, és fordultak-e elő meghibásodások, melyekről eddig nem hallhattunk. Az Országgyűlés sajtóosztálya azonban sem a berendezés biztonsági megoldásairól, sem az esetleges javításokról nem nyilatkozott. Csak annyit erősítettek meg, hogy ugyanarról a tárolóról van szó, amit a magyar állam még 1999-ben vásárolt az egyedi biztonsági berendezéseket gyártó német Glasbau-Hahn vállalattól – és ami akkori értéken 28 millió forintnyi közpénzbe került, a Magyar Nemzet információi szerint.

A vitrint az évek alatt többször is toldozgatták, renoválták, legalábbis ez derül ki a parlamenti honlapról. 2019-ben a Glasbau-Hahn 8,3 millió forintért cserélte le a berendezés nitrogéngenerátorát. 2018-ban általános felújításra szorult a tároló, amit a német gyártó 9,3 millióért vállalt (hogy bruttó vagy nettó értéken, nem egyértelmű, a parlamenti üvegzseb aloldal ugyanis csak idén áprilistól jelzi nettóban a feltüntetett összegeket.)

Négy évig szabályozták a belső klímát?

A vitrin klímaszabályozása még a 2008-as években kezdődött, aztán rejtélyes okból egészen elhúzódott, és igen sokba is került: a parlamenti honlap szerint egészen 2012 májusig tartott a művelet, melyért végül 28,7 millió forintot kértek el. Szintén 2008-ban állagmegóvás címen majdnem 9,5 millió forintot költött az Országgyűlés a tárolóra. Utóbbi munkával a Brand Lab Tanácsadó Kft-t bízták meg, melyet nem más, mint Habony Mária, a miniszterelnököt nem hivatalos tanácsokkal ellátó Habony Árpád húga vezetett.

Az „ilyen szintű vitrin”

Habony Árpádnak egyébként legendás, több évtizedes kapcsolata van a tárolóval. Ahogy a Magyar Narancs kiderítette, a politikai guru az ezredfordulón még koronaőrként dolgozott az Országházban, és egy korabeli interjúban látható megilletődöttséggel beszélt „a kontinensen is kimagasló szintű vitrinről”.

Lelkesedését némileg érthetőbbé tette, hogy a beruházás kicsit az ő gyermeke is volt: azóta már felszámolt cége, a Museumsystem Kft ugyanis a német gyártó alvállalkozójaként vett részt a biztonsági berendezés felállításában. A Habony-család így az évek alatt két alkalommal is profitált a vitrin működéséből.

A fenti összesítés alapján a vételi árat és a folyamatos javításokat is beleértve legalább 100 milliós nagyságrendben költött az állam a koronaékszerek golyóálló tárolójára. Hogy ezért az összegért pontosan mit csinálnak a mintegy 800 kilós, csupa üveg szekrénnyel, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni – Habony szerint a készülék felépítése részben államtitoknak számít. Az elvégzett munkák jellegéről hallgat az Országgyűlés, és nem válaszolt kérdéseinkre az aktuális karbantartó cég sem.

 

Frissítés: havi rendszerességgel tartják karban

Cikkünk megjelenése után Varga Imre, a koronatároló felügyeletével jelenleg foglalkozó cég ügyvezető igazgatója is válaszolt kérdéseinkre.  „Az Országgyűlés Hivatala megbízásából végzi el cégünk a karbantartási munkálatokat havi rendszerességgel. E mellett, 24 órás ügyeletet biztosítunk. Az esetlegesen felmerülő problémákhoz igazodva, megfelelő speciális szakemberek bevonásával végezzük munkánkat. A munkálatok elsősorban a vitrin szerkezetére, gépészeti, elektromos és informatikai egységeire vonatkoznak, de az évek során a vitrin környezetének megfelelő kialakításában is együtt dolgoztunk a hivatallal. Mindvégig szem előtt tartva a Korona és a koronázási ékszerek állagmegóvását, az utókor számára”- írta a VarrTech Stúdió vezetője.