Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka, fontos bejelentések jöhetnek

Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka, fontos bejelentések jöhetnek

Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. március 30-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés hétfőn kétnapos üléssel kezdi meg őszi ülésszakát.

A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik, a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkre: Orosz Sándorra (MSZP), Ráday Mihályra (SZDSZ), Fogarasiné Deák Valériára (MSZP) és Vitányi Ivánra (MSZP, majd független) történő emlékezéssel.

A HVG úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólalásával kezdődik az őszi ülésszak, és beszédében kijelöli a 2022-es kampány fő irányvonalait.

Orbán Viktor egyébként már szokásos pénteki rádióinterjúja során jelezte, hogy napirend előtti felszólalásában nagyobb horderejű bejelentésekkel is készül. Mint mondta: „mindig törekedtem arra, hogy a nemzeti konzultáció után következmények legyenek, és a véleményekből politikai kormányzati döntések következzenek”, majd hozzátette, hogy „az egyik ilyen döntést, a hitelmoratórium fenntartását már meghozta a kormány, de lesz majd még néhány ilyen döntésünk: hétfőn a parlamentben, amikor az idény, az őszi ülésszak megkezdődik, erről tudok is majd beszélni”.

A napirend előtti felszólalások után a fideszes Vitályos Eszter teheti le képviselői esküjét, aki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának kinevezett L. Simon Lászlót váltja a kormánypárti padsorokban – írja az MTI. A 42 éves, jogász végzettségű Vitályos Eszter 2013 óta foglalkozik uniós ügyekkel, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Ezt követően interpellációk és azonnali kérdések hangoznak el egy-egy órában, a kérdésekre pedig további 30 perc áll rendelkezésre.

Kedd reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul az ülésnap, majd határozathozatalokat tartanak. Akkor várható döntés Ander Balázs (Jobbik) két, valamint Stummer János (Jobbik) és Simonka György (Fidesz) egy-egy mentelmi ügyéről.

A szavazások után három kormányzati indítványról tárgyalnak, köztük a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig történő meghosszabbításáról is.