Kiadta a parlament Völner Pált

Kiadta a parlament Völner Pált

Völner Pál az Igazságügyi Minisztériumban 2020. október 20-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyhangúlag, 128 igen szavazattal megszavazta az Országgyűlés kedden kora délután Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését. Az ellenzéki pártok képviselői nem vettek részt a voksoláson. 

Völner Pál botránya nagyjából négy hónappal az országgyűlési választások előtt, múlt kedden robbant ki. Akkor ugyanis a legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának kiadását kérte az Országgyűléstől. Fontos, hogy a politikus 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt, ebben a minőségében merült fel vele szemben a korrupciós gyanú.

Az ügyészség szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke – a letartóztatásban lévő Schadl György – 2017. augusztusát megelőzően, pontosabban meg nem határozható időponttól kezdődően rendszeresen adott készpénzt az államtitkárnak. Többször találkoztak, éttermekben vagy éppen a politikus járműve mellett, ezeken a találkozókon történt meg a pénzátadás „jellemzően konspirált módon”. A politikus a pénzért cserébe vállalta, hogy az önálló bírósági végrehajtók feletti felügyeleti-, hatósági-, igazgatási jogkörét Schadl György konkrét kéréseinek megfelelően gyakorolja, illetve a kiírás előtt álló, vagy folyamatban lévő pályázatokat, vagy más hatósági eljárásokat szintén az elnök kéréseinek megfelelően befolyásolja. A Legfőbb Ügyészség szerint a végrehajtói kar elnöke „a rendszeres jogtalan előnyt nem kizárólag konkrét ügyekben nyújtott segítségéért, hanem folyamatos rendelkezésre állása érdekében, lényegében fizetésként adta Völner Pálnak”. A kenőpénz teljes összege 83 millió forint volt.

Az ügy pikantériája, hogy Völner Pál volt az aláírója – Varga Judit igazságügyi miniszter helyett – azoknak a dokumentumoknak, amelyekben a nemzetbiztonsági szolgálatok titkos információgyűjtésre kértek engedélyt.

Völner Pál az államtitkári posztjáról azóta már lemondott, ezt a lépését az Igazságügyi Minisztérium egyébként helyes döntésnek nevezte.

Lapunkban már beszámoltunk arról, hogyan értékelte az egész ügyet – mások mellett – Kéri László, aki az egyetemi évek alatt személyesen is ismerte a most megbukott államtitkárt. Azt mondta, hogy a politikus Orbán Viktor miniszterelnök fiatalkori belső köréhez tartozik, elsősorban ezért nagy a jelentősége annak, hogy levették a sakktábláról.