Kiállnak az akadémiai dolgozók a Corvinusról kirúgott oktató mellett

Kiállnak az akadémiai dolgozók a Corvinusról kirúgott oktató mellett

Tiltakozik az Akadémia Dolgozók Fóruma Ádám Zoltán kirúgása ellen. (Fotó: Kertesi Gábor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szolidaritását fejezi ki a Corvinus Egyetem elbocsátott oktatójával, Ádám Zoltánnal, és csatlakozik ahhoz a több tucat egyetemi dolgozóhoz, akik 2023. október 26-i fórumukon azt követelték, hogy vegyék vissza állásába. Ádám Zoltánt azért bocsátotta el az egyetem, mert tisztességesen akarta végezni a munkáját, és nem akart egy befolyásos ember gyerekének előnyöket nyújtani a vizsgák során – írja az Akadémiai Dolgozók Fóruma a közösségi oldalán.

Mint megírtuk, Ádám Zoltán azért kezdeményezett etikai eljárást, mert egy befolyásos, jelentős Mol-részvényhányaddal rendelkező családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. A hallgató szülei személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget. A diák végül a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett vizsgát.

– A tudomány, a felsőoktatás autonómiája Magyarországon romokban hever. A Corvinus oktatói is felhívták a figyelmet, hogy az egész felsőoktatásban, a honi nyilvánosságban és a nemzetközi akadémiai világban is szégyent hoz az egyetemre, hogy az etikai visszaélés feltáróját bocsátja el – fogalmaznak a közleményben. Mint írják, a magyar felsőoktatás politikai függőségét az EU is felismerte, és ezért megvonta a KEKVA-sított egyetemektől és egyéb intézményektől az EU-s forrásokat, mert átláthatatlan, a visszaéléseknek teret adó intézményeket nem akar finanszírozni.

Emlékeztetnek arra, hogy a magyarországi felsőoktatás autonómiájának visszaszorulására és az alapítványi rendszer Európában párhuzam nélküli jellemzőire az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) is felhívta a figyelmet, és az egyetemi autonómia helyreállítására szólította fel a magyar kormányt.  Úgy látják, hogy az egyetemi, kutatói és hallgatói közösségeknek közösen kell fellépniük a tudomány szabadságáért és autonómiájáért, az ADF mint az MTA kutatóhálózatának dolgozóiból szerveződött civil szervezet ezért harcol. 

Lapunk csütörtökön beszámolt a Budapesti Corvinus Egyetem dolgozói fórumáról, amelyet Ádám Zoltán oktató azonnali hatályú menesztése miatt hívott össze a szakszervezet. A megszólaló oktatók egyetértettek abban: fel kell lépni Ádám Zoltán menesztése ellen, a fórumon elhangzottakról részletesebben ITT olvashatnak.