Kicsoda Bóka János, akiből SZDSZ-es múltja ellenére is Orbán Viktor minisztere lesz?

Kicsoda Bóka János, akiből SZDSZ-es múltja ellenére is Orbán Viktor minisztere lesz?

Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban pályázati díjkiosztó ünnepségen az Országház Delegációs termében 2023. június 12-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bóka János lesz az európai uniós ügyekért felelős miniszter a kormányban – közölte hétfőn a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel. Gulyás Gergely azt mondta, a tisztséget augusztus 1-jétől tölti be Bóka, aki jelenleg az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Bóka János zanzásított életrajza a Kormány.hu-n is elérhető. Eszerint a 44 éves politikus igen jelentős szakmai karriert tudhat háta mögött: 2001-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd két évig tanársegédként dolgozott. 2003 és 2004 között az Információs Hivatal kötelékében szolgált, majd 2004-től öt éven át képviselői munkatársként tevékenykedett az Európai Parlamentben. Érdekesség, hogy a hivatalos életrajzból kimaradt, hogy ez a bizonyos EP-képviselő nem más volt, mint az SZDSZ-es Szent-Iványi István.

A brüsszeli évek után egyetemi karrierjét építette: 2015-től egyetemi docens a Közszolgálati Egyetemen, majd ugyanott dékánhelyettes. 2017-18 között az Országos Bírósági Hivatal Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója. 2018-ban visszatért a politika világába, 2021-ig az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára, majd a Miniszterelnöki Kormányirodán a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára. Tavaly nevezték ki miniszterelnöki biztosnak és „sherpának”, ami a diplomácia világában igen fontos szerepkört takar. A sherpák az állam- vagy kormányfők személyes megbízottjai, akik háttértárgyalásaikkal előkészítik főnökeik személyes csúcstalálkozóit.

Lapunk több forrásból is igyekezett utánajárni annak, hogy ki is a szélesebb közvélemény előtt szinte ismeretlen, de tudományos és politikai berkekben politikai és ideológiai szekértáboroktól függetlenül elismerésnek örvendő Bóka János. A Magyar Hang információi szerint Bókáról azt mondják az Európai Bizottságnál, hogy ő az, akivel érdemben és hatékonyan lehet tárgyalni, más kérdés, hogy amiben vele megegyeztek, az a felsőbb politikai szinten elhalt. Egy szintén név nélkül nyilatkozó egykori fideszes európai parlamenti tisztségviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Bóka János politikai karrierje merőben szokatlan ívet járt be, hiszen egyáltalán nem jellemző, hogy egykori szocialista, vagy szabaddemokrata stábtagok tudására igényt tartson a Fidesz, helyettük rend szerint jól kipróbált pártkatonákat alkalmaznak. – Elképzelhető, hogy bizonyos területeken még számít a tudás és a rátermettség – tette hozzá.

„Egyfajta szürke eminenciás”

– Kitűnő, rendkívül felkészült szakember, csak jót tudok mondani róla – fejtette ki Bóka Jánosról Szent-Iványi István. Az SZDSZ egykori EP-képviselője egykori asszisztensével kapcsolatban lapunk érdeklődésére elmondta, munkakapcsolatuk 2004-től 2009-ig tartott, értékrendjük pedig akkoriban megegyezett: Bóka is mélyen elkötelezett volt az európai egység, a közös európai értékek mellett, kritikai észrevételeit pedig ezek szem előtt tartásával fogalmazta meg. Szent-Iványi reményét fejezte ki, hogy Bóka értékrendje az azóta eltelt időben nem változott meg és ezt a szemléletet fogja képviselni miniszterként is, és ezzel némileg változik az Orbán-kormánytól régóta megszokott EU-ellenes szemlélet is.

Az egykori szabaddemokrata politikus pozitívumként emelte ki Bóka János sherpaként szerzett tapasztalatait is. Mint rámutatott, a sherpa a diplomáciában rendkívül fontos feladat, ők végzik a csúcstalálkozók előkészítését, előzetes tárgyalásokat folytatnak és felkészítik országuk vezetőit a tanácskozásukra. Jellemzően nem szerepelnek nagy nyilvánosság előtt, ám befolyásuk, a döntés-előkészítésben és a tárgyalási stratégia kialakításában betöltött szerepük azonban óriási. – Egyfajta szürke eminenciás, aki koordinálja a munkát és kézben tartja a szálakat – tette hozzá Szent-Iványi István, aki szerint ez a feladatkör páratlan tapasztalatszerzésre ad lehetőséget, amelyet Bóka miniszterként is kamatoztatni tud majd.

Pozitív jelzés az EU felé

– Bóka János egy szigorú gondolkodású jogász, aki jól el tudja választani a politikai kommunikáció sallangjait és a jogi keretrendszert. Az Európai Unió nem más, mint intézmények és szerződések jól átgondolt rendszere, amelyet Bóka nagyon jól ismer, képes eligazodni benne és átlátni az egész szisztémát. Magyarországnak pedig épp ilyen emberre van szüksége az EU soros elnöki posztjára való felkészülésben és a feladat ellátásában egyaránt – vélekedett megkeresésünkre Prőhle Gergely. A diplomata Magyarország berlini, később pedig berni nagykövete, a második Orbán-kormány helyettes külügyi államtitkára szerint Bóka János miniszterré való kinevezése mindenképp pozitív jelzés az EU felé. A lépés mögött ugyanakkor nem valamiféle válságkezelés szándéka sejthető, a cél inkább az, hogy az uniós elnökség előtt megerősödjön a tagállamok hazánk iránti bizalma.

Bár Bóka János eddig viszonylag láthatatlan maradt, Prőhle Gergely szerint nem fog nehézséget okozni számára a politikai kommunikáció sem, amelyet miniszterként vállalnia kell. Egyetemi előadóként ugyanis nagy népszerűségnek örvendett, a katedrán való előadástól pedig nem sokban különbözik a nagy nyilvánosság előtti szereplés.