Kiderült, hogy Orbán Viktor hívta meg Budapestre von der Leyent

Kiderült, hogy Orbán Viktor hívta meg Budapestre von der Leyent

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hívta meg Budapestre Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt – derült ki a Politico kedd reggeli hírleveléből, amit a Portfólió szúrt ki. További érdekes részleteket is közölt a portál, eszerint a von der Leyen által Twitter-üzenetben beharangozott videókonferenciás regionális egyeztetésre nagy valószínűséggel ma, vagyis kedden kerül sor. Arról egyelőre nem tudni, hogy a hatodik uniós szankciós csomag elfogadása mikorra várható.

A portál megjegyzi, a Bizottság elnökére nézve nem túl kedvező, hogy a múlt szerdán bejelentett szankciós csomagról még mindig nincs meg a 27 tagállam egyhangú döntése. Az sem vet rá túl jó fényt, hogy „miután többször is elhalasztotta a Magyarországgal szembeni uniós jogállamisági mechanizmus beindításáról szóló döntést, most kénytelen volt Budapestre utazni, hogy egy olyan felbátorodott miniszterelnöknek kedvezzen, aki folyamatosan semmibe vette az uniós normákat, és most feltart egy szankciócsomagot”.

Ugyanakkor egy vezető bizottsági elnök a lapnak arról beszélt, hogy a hétfői találkozónak nem is az volt a célja, hogy összejöjjön a megállapodás, hanem inkább az, hogy jobban megértsék a magas orosz olajfüggésből adódó magyar aggodalmakat.

Mint megírtuk, múlt szerdán tett javaslatot az Európai Bizottság elnöke az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagra: ennek keretében hat hónapon belül fokozatosan megszüntetnék az oroszországi kőolajbehozatalt, év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Akkor még több ország, így Magyarország sem fogadta el az embargót, legutóbb már arról volt szó, hogy Magyarországnak csak 2024 végétől kellene lemondania az orosz olajról. Ám a magyar kormány jelezte, hogy a meghosszabbított határidőt sem tartja elfogadhatónak.

Szijjártó Péter szerint a javaslat elfogadása esetén a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna, valamint 700 forintos benzin, és 800 forintos gázolajárhoz vezetne. A hétfői találkozón a külügyminiszter szerint egy kicsi előrelépést sikerült elérni, hozzátéve: de még sok mindent kell megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján.