Ursula von der Leyen Magyarországon tárgyal a kormányfővel

Ursula von der Leyen Magyarországon tárgyal a kormányfővel

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magyarországra utazik „ma délután”, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel – a 444.hu vette észre az elnöki szóvivő bejelentését a Twitteren. Eric Mammer tájékoztatása szerint az európai energiaellátás biztonságával kapcsolatos kérdéseket fogják megvitatni.

A fő téma nyilvánvalóan az orosz olajembargó lesz.

Frissítés: a tárgyalás eredményéről itt olvashat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Az első hírek szerint Magyarország jövő év végéig felmentést kapna, a Reuters információi szerint ugyanakkor három ország, Magyarország, Szlovákia és Csehország 2024 végéig mentesülhetne.

Orbán Viktor az olajembargóról úgy fogalmazott pénteken, hogy az egy „atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra” és Kovács Zoltán is egyértelművé tette már, hogy a magyar kormány megvétózza majd az elfogadását. Legutóbb Szijjártó Péter a parlamenti ülésen tette egyértelművé: nem fogják megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra.

Az Európai Unió Tanácsa vasárnap este azt közölte, abban egységesek, hogy Oroszországgal szemben további szankciókra van szükség. Azt írták, hogy az elmúlt napokban intenzív megbeszélések zajlottak a részletekről és az „intézkedések többsége tekintetében igen jelentős előrelépés történt”. Azon még dolgoznak, hogy „a szolidaritás jegyében véglegesítsék azon tagállamok olajellátási feltételeihez szükséges garanciákat”, amelyek jelenleg nagyon sajátos helyzetben vannak az oroszországi vezetékes szállítás miatt.