Kitört a vidéki médiaháború

Kitört a vidéki médiaháború

A közmédia ellen és az Európai Ügyészségért tüntetnek az MTVA Kunigunda úti székházánál (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra mondja fel a helyi televíziókkal kötött szerződéseket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azokban a városokban, ahol az ellenzék került hatalomra – írja a Népszava. Olyan együttműködésekről van szó, amelyek alapján a helyi média tudósításokat készít vagy készített a köztelevíziónak is egy meghatározott összegért cserébe.

A Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. vezetője azt mondta, ők szerdán kapták meg a szerződésbontásról szóló értesítést, s mivel most zajlik az átadás-átvétel, egyelőre nem tudja, mekkora bevételkisesét okoz majd ez a szerkesztőségnek. A pécsieknek is postázták az elbocsátó üzenetet az MTVA-tól – itt körülbelül 10-15 millió forintos bevételt jelentett a köztévével kötött szerződés. Nagykanizsán ugyan a polgármester-választást a Fidesz-KDNP nyerte, ám a közgyűlésben az ellenzéki összefogás szerzett többséget, itt az MTVA még a múlt heti közgyűlés előtt felbontotta szerződését a helyi médiaközponttal.

A propagandának sok városban vége | Magyar Hang

Szolnokon – ahol szintén az ellenzék került többségbe – az MTVA levelet küldött arról, hogy az év végig hatályos szerződésben foglalt együttműködést 2020 januárjától már nem kívánják fenntartani. Később kiderült, hogy újra tárgyalnak, a Népszava cikke alapján egy helyi portál szerint a város fideszes polgármestere Szalay Ferenc járt közben az MTVA-nál, hogy gondolják újra a szerződés felbontását.

Az MTVA-t a lap megkérdezte, hogy az országban hány helyi televízióval, és mekkora összegben szerződtek tudósítások készítésére évente, s ezek közül mennyit mondtak fel az októberi önkormányzati választásokat követően. Erre azonban nem kaptak választ.