Gulyás Gergely: Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség

Gulyás Gergely: Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Eltörlik a maszkviselést és a szociális és egészségügyi területek kivételével az oltási kötelezettséget is – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, ugyanakkor hozzátette: az egészségügyi veszélyhelyzetet fenntartják. A politikus szerint pillanatnyilag nincs akadálya annak, hogy Paks II. megépüljön, és a kormány nem szeretne kiszállni – a kritikusok által orosz kémbanként emlegetett – Nemzetközi Beruházási Bankból. Azt egyelőre nem tudni, hány menekült érkezhet Ukrajnából Magyarországra. 

– Tegnap a kormányülés áttekintette az ukrán–orosz háborús helyzetből következő teendőket. Megállapítottuk, hogy Magyarország határozott döntése, hogy nem küldünk katonákat és semmilyen fegyverszállítást nem engedünk át, indokolt és helyes magatartás – erről beszélt be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón csütörtökön. A miniszter mellett ezúttal Szentkirályi Alexandra helyett Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár segítette a kormányinfó levezetését. 

Gulyás kifejtette: kormány állás pontja, hogy Magyarország biztonsága az első, hogy ne sodródjon bele a háborúba. Az elmúlt napokban több civil akció is indult a segítségnyújtáshoz, ezekhez a kormány is hozzájárult. Magyarország minden Ukrajnából érkező menekülteknek belépést és segítséget biztosít, folyamatos az átengedés és gyorsabb is, mint a szlovák–ukrán határon például. A hatóságok felkészültek a megnövekedett feladatok ellátására.

Tegnapig 120 ezer ember lépett át a magyar–ukrán határon – mondta a miniszter. Azzal folytatta: 1,35 milliárdos támogatást nyújt a kormány a segítő civilszervezeteknek. Hat segítségpontot nyitottak meg a határ közelében, itt a karitatív szervezetek munkatársai és az önkormányzatoké is ott vannak, segítenek. 

Általánosságban kétféle magatartás van: az egyik típusú segítségkérő, aki csak átutazik Magyarországon, a másik csoport a magyarok, akiknek Magyarországnak vannak rokonai, barátai, és van hova menniük.

– Magyarország minden olyan szankciót támogat, amit a többi tagállam is, eddig és ezt követően sem fog vétózni, mert elítéljük Oroszország beavatkozását – hangsúlyozta. Ugyanakkor hozzátette: a szankciókkal kapcsolatban óvatosak, fontos, hogy senki ne hozzon olyan intézkedést, ami sokkal károsabb az Európában élőknek, mint azoknak, akiket szankcionálni akarnak. Különösen felelőtlennek tartják azokat a véleményeket – például a magyar baloldalét –, amely az energiaszektornál hozna szankciókat. Paks esetén Gulyás úgy fogalmazott: tegyük világossá, tény, hogy ha a Paks I. által termelt árammennyiséget a szabad piacról kellene beszerezni, egy magyar háztartásnak havi 22 ezer forintnyi többlet terhet jelentene.

Arra is kitért: a szankcióknak megvannak az első vesztesei: az osztrák és magyar Sberbank tönkrement, 70 ezer betétes betétje volt ebben a bankban, 100 ezer euróig az érintetteket az állam kártalanítani fogja, de ahol a betétbiztosítási alap által meghatározott összegnél több volt, azok bajban vannak, ez 12 önkormányzatot is érintett, nekik segítséget nyújtanak, például nekik kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget biztosítanak.

A legfontosabb a nemzeti egység, szomorúnak tartják a baloldal hozzáállását, mert nincsenek tekintettel a háború veszélyeire. A kormány úgy gondolja, az ország biztonsága a választásnál is fontosabb. Külön elítélik, a baloldal kijelentéseit. 

– Magyarország kivezeti a járványügyi korlátozások többségét, hétfőtől kivezetik a maszkviselést, kivezetik azt az oltási kötelezettséget is – kivétel az egészségügyi és szociális területen – jelentette be Gulyás Gergely. Kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is. Az egészségügyi veszélyhelyzetet fenntartják a lehetséges hatodik hullám veszélye és a kormány cselekvési képességének fenntartása miatt. 

54 százalékon a magyar gáztárolók kapacitása

Gulyás a közmédia kérdésre elmondta, felbecsülhetetlen károkat okozott, hogy Márki-Zay Péter oroszbarátnak minősítette a kárpátaljai magyar közösséget.

Az Origo felvetésére arra is kitért, a magyar gáztároló-kapacitás 54 százalékos, ez a legjobbak között van, de nem igaz, hogy ez korlátlan ideig kitartana – ez Nyugat-Európában még kevésbé lenne igaz. 

Hogyan fogunk fizetni az orosz gázért, ha blokkolják a SWIFT-rendszerből Oroszországot? – kérdezte az Index. A miniszter válasza szerint az EU erre tekintettel fogadott el szankciókat Gulyás szerint, például a német energiaszükséglet 13 százalékát is az oroszok fedezik, vagyis nem tették lehetetlenné a szankciók a gáz kifizetését.

Ha az oroszok mégis elzárják a gázcsapokat, mi lesz? – Az árakat már emelték, mi abban bízunk, hogy nem zárják el a csapokat. Ha mégis, akkor nem Magyarország lenne elsők között problémája, de akkor alternatív, drágább forrásból kéne. Viszont a kormány minden körülmények közt tartaná magát a rezsicsökkentéshez – hangsúlyozta. 

Ha Magyarországon leszerelt katonák mennék Ukrajnába, az tiltott toborzásnak minősülne Gulyás szerint. 

Ha Kárpátalját is eléri a konfliktus, mi történne? Fogadjuk a menekülteket és humanitárius segítségnyújtást biztosítunk azoknak, akik maradnak. 

Varga Juditék befogadtak két gyermekes kárpátaljai családot, ő tervez-e ilyet? Gulyás szerint mindenkinek személyesen kell eldöntenie, ha ilyet tesz, nyilvánosságra hozza-e, ő magának még nem jutott eszébe ilyen ötlet.

Tanárok számára is megszűnik a kötelező oltás? Jelen pillanatban igen.

Nem tudni, mennyi menekült érkezhet

Az OTP kitettsége az orosz és ukrán bankokon keresztül az egész bankhoz képest csekély, abban bíznak, a magyar gazdaság is különösebb veszteség nélkül vészeli át a háborút – válaszolta Gulyás egy másik kérdésre.

Vajon van-e elég oltóanyagunk? Hiszen azok, akiket befogadunk, olyan betegségekkel is rendelkeznek, ami már nálunk nem divat – kérdezte a Heti Tv. Olyannyira gondoltak erre Gulyás szerint, hogy nemcsak koronavírus is elleni vakcina van, hanem más típusúak is. 

Ukrajnai magyaroknak hogyan tudjuk biztosítani a szavazást? A válasz szerint eddig is tiltotta az ukrán állam a kettős állampolgárságot, ezért ott levélszavazással eddig sem éltek, mert az fenyegetettséget jelentett volna. Akik nem jönnek át Magyarországra, nem fognak tudni szavazni, így sajnos idén kevesebben fognak tudni voksolni feltehetően – derült ki a miniszter válaszából. 

Mi lesz a menekültekkel érkező kisállatokkal? A határrendészet feladata a humánus megoldás Gulyás szerint. 

Növeljük-e a hadi kiadásokat? Azért nem – kezdte válaszát a miniszter –, mert Magyarország – mintha látta volna előre a katonai konfliktust –, már évekkel ezelőtt komoly hadierő-fejlesztésről döntött. Pedig Gulyás szerint volt olyan magyar ellenzéki prominens politikus, aki azt mondta, „a honvédség az új stadion”.

Mennyi menekült jöhet Magyarországra? Egy 600 ezres szám derült ki a miniszterelnök egyik posztjából – hangzott az ATV felvetése. Ez reális-e? A kérdés fontos, de hiába beszélünk arról, mennyien jöhetnek Magyarországon keresztül Európába, mert attól függ, meddig tart a háború. 

Van-e terve a kormánynak arra, hogy az itt maradó menekültke számára milyen lehetőségek vannak a munkaerőpiacok? – A kormányülésen egy kormányzati munkacsoport jött létre az ideérkezők munkavállalásának biztosítására – válaszolta Gulyás. Úgy vélte, a feladat, hogy akiknek itt kell tartózkodniuk, azoknak biztosítsák, hogy a betöltetlen munkahelyeken dolgozhassanak, az építőiparban iszonyat a munkaerőhiány, 80 ezer betöltetlen állás van.

Hogy kommentálja, hogy a fideszes EP-képviselők is megszavazták azt az állásfoglalást, ami többek közt megszüntetné a Roszatommal az együttműködést? – Elítéljük az orosz támadást, a béke pártján állunk, de természetes, hogy a határozatnak vannak olyan részei, amivel nem értünk egyet – állította Gulyás, aki szerint Európa egysége fontosabb volt, minthogy néhány ponttal nem értenek egyet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: a magyar álláspont változatlan maradt, atomenergia nélkül évi 260 ezer forinttal fizetnének többet a családok.

Gulyás nem látta a közmédia tudósításait

Támogatja-e a kormány, hogy az ideiglenes védelmet megkaphassák a menekültek a tagállamokban? Nem, mert szerinte világos menekültügyi szabályok vannak, megadják a menekültstátuszt mindenkinek, ez univerzális az EU-n belül, vagyis mindenhol biztosított. 

– Négyféle árstopot vezettünk be eddig, ezek fenntartása indokolt – válaszolta a miniszter a Hvg kérdésére. Egy hete tart a háború, várjuk, hogy hosszú távon kell-e erre berendezkedni. 

Gyermekteleneknek is adóteher-csökkentés készül, vannak-e részletek erről? Még nincs róla kormánydöntés.

Megfogalmazódott-e az Orbán–Putyin-találkozón fenyegetés, hogy ha Magyarország bármilyen katonai segítséget nyújt Ukrajnának, akkor a mi biztonságunk is veszélybe kerül? – tette fel a kérdést a Telex. Gulyás szerint nem, ott semmilyen tájékoztatást nem kapott a magyar miniszterelnök arról, hogy mik Oroszország szándékai. 

Ha Kárpátalját is érinti a háború, akkor mind a határbiztosítás, mind a menekültügy előtérbe kerül, illetve az ott élőknek nyújtott humanitárius segítségnyújtás is.

Kiegyensúlyozott volt-e a köztelevízió híradása a háborúról? Nem látott ezekből egyet sem Gulyás.

Nincs akadálya Paks II. megépülésének

Mennyire volt felkészülve Magyarország erre a támadásra? Jó ötlet volt-e elutasítani, hogy NATO erők jöjjenek? Gulyás szerint igent. 

Nem érzik úgy, hogy a magyar kormány kritikusabb volt az EU-val, mint az oroszokkal, és ez túlzás volt-e? – tette fel a 444 a kérdést. Gulyás ezzel nem ért egyet, nekik az EU és a NATO szövetséges, az oroszok gazdasági partner. A miniszterelnök is évekkel ezelőtt azt mondta, Brüsszel nem Moszkva. Gulyás szerint a háború végén lesz egy úgy status quo, erről lehet dönteni a szövetségeseinkkel közösen, hogy tetszik-e nekünk vagy sem, de nincs erőnk a helyzetet befolyásolni.

Kovács Zoltán szerint Orbán nem vádolható azzal, hogy nem beszél a sajtóval, múlt héten is megtette a határnál és ma is meg fogja tenni, de meg kell neki hagyni azt a szabadságot, hogy ő maga válassza meg a formátumot – ezt arra felelte Kovács, hogy Orbán miért nem jött el a kormányinfóra.

A kormány folyamatosan blokkolta Ukrajna nyugati integrációját, most viszont az EU-csatlakozásukat támogatják. Hiba volt az eddigi politika? Nem.

Putyin partnere-e ma Magyarországnak? – Azt a döntését Putyinnak, amivel háborút indított, elítéljük. Oroszország számtalan országnak partnere, eddig sem szerelmi kapcsolat volt ez, hanem érdekkapcsolat – derült ki a miniszteri válaszból.

Gulyás szerint senkit nem fognak lebeszélni arról, hogy ha helyreáll a rend és a béke, visszatérjenek Kárpátaljára. Addig is az itteni letelepedés kulcsa a munka.

A zuglói parkolási botrány kapcsán a Tv2 Karácsony Gergely szerepét firtatta, aki akkor a kerület polgármestere volt. Csak a politikai felelőssége állapítható meg Karácsonynak jelenleg a miniszter szerint, amíg nincs adat arra, hogy valaki bűncselekményben részt vett, ne fogalmazzunk meg további vádakat. 

A háború nem befolyásolja az április 3-ai magyar választást

– Pillanatnyilag ennek akadálya nincsen – mondta Gulyás annak kapcsán, megépülhet-e Paks II.

Mit tesznek a dezinformáció ellen? Az igazságot kell elmondani Gulyás szerint. Kovács Zoltán úgy vélte, a dezinformációban élen jár a baloldal, de a háborúban részt vevő felektől is ömlik a dezinformáció.

– Egy napig sem maradhatna miniszterelnök-jelölt az, aki oroszbarátnak nevezi a kárpátaljai magyarokat, ha a baloldalban lenne nemzettudat. Ez elképesztően felelőtlen – jelezte Gulyás.

Nagyobb teher hárul-e a határ közelében lévő magyar kórházakra? – érdeklődött az RTL. Egyelőre csekély a növekedés, de a protokoll szerint ki kell jelölni azokat az intézményeket, amelyek szükség esetén el tudják látni a háborúban megsérülteket.

Nem lehet hatással a háború a magyarországi választás április 3-ai időpontjára – szögezte le a miniszter.

Képtelenségnek és lehetetlennek tartják azt az orosz követelést, hogy az 1997 előtti állapotokhoz térjen vissza a NATO – hangsúlyozta Gulyás, aki szerint a NATO biztonságot ad hazánknak. 

A háború kitörése óta próbált-e Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal beszélni? Gulyás nem tud ilyenről, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt a magyar kormányfő.

Továbbra is az oroszokkal akarja megcsináltatni Paks II.-t a kormány

Van-e lehetősége a tanároknak sztrájkolni a járvány elleni korlátozások enyhítésével? A koronavírus helyzetnek csak annyiban volt ehhez köze, hogy az elmúlt 1,5–2 évben a gyerekek alig járhattak iskolába. Jogszerűen sztrájkolhatnak a pedagógusok, de az előző pedagógussztrájk jogellenes volt egy bírósági döntés szerint. 

Elzárkózik-e a kormány attól, hogy kiszálljon a Nemzetközi Beruházási Bankból? Nem akarunk kiszállni – felelte Gulyás –, kérdés, hogy lesz-e más lehetőség. Ez olyan bank, amiben az orosz fél kisebbségi tulaj, de több más EU-s ország is benne volt. A kérdés, a likviditás biztosítható-e azután, hogy többen bejelentették, kiszállnak. A bank magyar magán fejlesztéseket támogatott. 

Nem folytattunk keletre és nyugatra is kilengő hintapolitikát – vélte Gulyás, aki szerint félreértése a magyar politikának, hogy ők hintapolitikát folytatnánk, anno a Fidesz-kormány tárgyalta le a NATO-hoz való csatlakozást is.

Mi egyelőre azoknál a szerződéseknél maradunk, amiket az elmúlt években megkötöttünk, és amelyek előnyösek Magyarországnak – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy Paks II. az oroszok helyett más szereplő bevonásával készüljön el. 

Tervezik-e meghosszabbítani az árstopot legalább a megdrágult napraforgóolaj esetében, vagy csökkenteni az áfát? Most még nem lehet erről dönteni.

A mostani járványügyi enyhítések azt jelentik, idén nyáron korlátozás nélkül rendezhetők meg a zenei rendezvények? Gulyás úgy vélte, a lépés azt jelenti, hétfőtől nem kell semmilyen védettségi igazolás a rendezvényeken való megjelenéshez, de a kormány a további járványhelyzetet is figyelemmel kíséri.