Koronavírus: Elhunyt 28 beteg, 174 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: Elhunyt 28 beteg, 174 új fertőzöttet találtak

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd reggelre 174 (a hétfőihez képest 18-cal több) új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 804 712 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 többségében idős, krónikus beteg, ami 23 fős emelkedést jelent az előző napihoz képest, így az elhunytak száma 29 761 főre nőtt – olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztató honlapon.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 703 352 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 71 599 főre csökkent. 947 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük már csak 100-an vannak lélegeztetőgépen. Ez alapján elmondható, hogy utoljára október elején volt a mostaninál is alacsonyabb az egészségügyi rendszer terheltsége.

A napi mintavételek száma 12782 volt, valamelyest emelkedett az előző napi 8052-es tesztszámhoz képest, és mindössze 1,3 százaléka lett pozitív.

Mint a honlapon írják, folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 176 630, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is megkapta. Hétfőn tehát csaknem 30 ezren oltatták be magukat először, a második dózist 43957-en kapták meg.

Az oltásra regisztráltak száma 5 millió 236 ezer fő, 91 százalékuk meg is kapta a vakcinát, így a magyar lakosság 53 százalékát már beoltották. Idehaza is megjelent ugyanakkor az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos – figyelmeztetnek.

Kedden újabb Pfizer és Janssen vakcinaszállítmányok érkeznek, jelenleg Pfizer, Sinopharm, korlátozott mennyiségben még Szputnyik és egyes oltópontokon Moderna oltás is foglalható. 

Mostanra ugyanakkor egyre világosabbnak tűnik, hogy az áhított nyájimmunitást rövid távon biztosan nem érjük el. Rusvai Miklós virológus ezzel kapcsolatban elmondta, ehhez még legalább kétmillió embert kellene beoltani a jelenlegi 5,1 millió fő felett.

Bár a korábbinál már jóval kevesebben fertőződnek meg koronavírussal az oktatási-nevelési intézményekben is, még mindig több mint 60 iskolában van hatályban valamilyen járványügyi intézkedés, írta meg a Népszava.