Koronavírus: már hat pedagógus halt meg

Koronavírus: már hat pedagógus halt meg

Az iskola dolgozója fertőtleníti a széket az ebédlőben az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember óta már hat pedagógus halt bele a koronavírus szövődményeibe. Egy tiszafüredi tanárnő mellett egy nagyhalászi, egy kőszegi, egy budapesti, egy makói, egy nyíregyházi és egy Ercsiben dolgozó tanár is a járvány áldozata lett – tudta meg a Blikk.

– Özönlenek hozzánk a panaszok, több iskolában még a kollégáknak sem árulják el, vannak-e koronavírus-fertőzöttek – ezt már Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke nyilatkozta a Népszavának. Szerinte magukra hagyták az iskolákat. Komjáthy Anna tud olyan budapesti intézményről, ahol az egyik pedagógus két hétig távol volt, de a vezetés személyes adatokra hivatkozva semmit nem akart elárulni a hogylétéről. Csak később derült ki, hogy koronavírusos volt.

A PDSZ egy állásfoglalást is közzétett, amelyben arról írtak: kritikus a helyzet az oktatásban, és most már nincs más megoldás, mint visszaállítani a digitális munkarendet minden intézményben. Komjáthy Anna hozzátette, elsősorban azokon a településeken kellene bezárni az iskolákat, ahol megjelent a koronavírus – még akkor is, ha az adott intézményben egyelőre nem történt fertőzés.

Komolyabb fellépést vár a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is. Szabó Zsuzsa elnök azt mondta, a tavaszihoz hasonló teljes iskolabezárást nem tartanák jónak, viszont ott, ahol akár csak egy fertőzött diák, tanár vagy más iskolai dolgozó van, legalább tíz napra azonnal el kellene rendelni a távoktatást. Azok pedig, akik karanténba kerültek, csak negatív vírusteszt birtokában mehessenek vissza az intézménybe.

Tudják, hogy ez nem könnyű lépés a szülőknek, „de a családbarát kormány oldja meg, hogy legalább az egyik szülő 100 százalékos táppénzzel otthon maradhasson” – fogalmazott Szabó Zsuzsa.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán jelentette be, hogy a főváros 100 ezer antigén tesztet szerez be. – A kormány tétlenkedését nem fogjuk tovább tűrni, saját intenzív tesztelési programot indítunk – mondta Karácsony Gergely. Ennek során továbbra is a főváros saját szociális és nevelési intézményeire fognak fókuszálni, de van egy csoport, akikről a kormány megfeledkezett szerinte, a pedagógusok.

Ezért aztán 50 ezer tesztet lakosságarányosan szétosztanak a kerületeknek, és arra kérik őket, biztosítsák a pedagógusoknak és az oktatást segítő munkatársaknak is az önkéntes szűrés lehetőségét.