Több mint 4 ezer új fertőzöttet találtak egy nap alatt

Több mint 4 ezer új fertőzöttet találtak egy nap alatt

Koronavírusos beteget ápolnak (fotó: Koronavírus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök reggelre 4039 új fertőzöttet igazoltak, csaknem ezerrel többet, mint előző nap. Ezzel a járvány kezdete óta összesen 859 378 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – derül ki a koronavirus.gov.hu adataiból.

Elhunyt 45 beteg, ez 9 fővel több az előző napinál. Így az elhunytak száma 30 692 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 797 142 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 31 544 főre emelkedett.

Mint a hivatalos tájékoztató honlap írja, 1 970 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 204-en vannak lélegeztetőgépen.

Az adatok alapján szerdán 27 744 koronavírus-tesztet végeztek el, ennek 14,5 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, ha a pozitív tesztek aránya nem haladja meg az 5 százalékot. 

Mindezek alapján hazánkban is beindult rendesen a koronavírus-járvány negyedik hulláma, jelenleg már azon a szinten jár, mint a tavaly őszi második hullámban.

A beoltottak száma 5 947 085 fő, közülük 5 728 025 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 164 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász az ATV Híradójának

szerdán elmondta, akár 6000 ember is meghalhat a koronavírus miatt idén, ha nem változnak a járványügyi szabályok. A szakember volt az ötletgazdája annak a szakmai javaslatnak, amelyben 13 neves egészségügyi szakértővel együtt arra kéri a kormányt szigorítson a jelenlegi járványügyi intézkedéseken, hogy ez ne következzen be.

Több kórházban már látogatási tilalmat rendeltek el, november 2-től pedig kijárási korlátozásokat vezetnek be a fővárosi fenntartású idősotthonokban. A tömegközlekedési eszközökön a főváros nem tudja kötelezővé tenni a maszkviselést, de ajánlja azt.