Az ellenzéki pártok valós járványellenes intézkedéseket követelnek

Az ellenzéki pártok valós járványellenes intézkedéseket követelnek

A székelyudvarhelyi Covid-háttérkórház (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyesült ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Magyar Liberális Párt, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum, MSZP és Párbeszéd), illetve az Ellenzéki Együttműködés lapunkhoz eljuttatott közös közleményükben tényleges és hatékony intézkedéseket követelnek a kormánytól a járvány megfékezése érdekében.

Mint írják, „a védőoltás sajnos nem akadályozza meg a járvány terjedését, de megakadályozza a betegség súlyossá válását. A kormány semmilyen hatékony intézkedést nem tesz a járvány terjedésének csökkentésére.”

A pártok képviselői a következő lépéseket követelik a kormánytól:

  1. A kombinált védekezést lehetővé téve, az önkormányzatok és minden intézmény kapjon jogosultságot a kötelező maszkhasználat előírására.
  2. A valós helyzet feltárásának, és így a védekezés hatékonyságának érdekében a Kormány tegye elérhetővé tömegesen az ingyenes antigén gyorsteszteket a lakosság számára. Első lépésben az oktatási intézményeken keresztül biztosítsák ezek hozzáférhetőségét.
  3. A védekezés legfontosabb pillére a védőoltás. Annak érdekében, hogy a Magyarországon élők minél szélesebb köre, minél előbb felvehesse az oltást/ismétlő oltást, a Kormány az időpont-foglalás lehetőségét fenntartva, szüntesse meg az előzetes regisztráció szükségességét.

A közleményben kifejtik, hogy tudatában vannak annak, hogy „a fenti lépések sem garantálhatják, hogy az eddigi több, mint 30 ezer áldozatot követelő tragédia nem fog tovább súlyosbodni, de abban is biztosak vagyunk, hogy ezek nélkül a lépések nélkül esélyünk sem lesz az újabb hullám kíméletlen pusztítását kivédeni. Nagyon szorít az idő. Minden óra amit a szükséges intézkedések nélkül töltünk el, magyar állampolgárok életébe fog kerülni. Fájdalmas belátni, hogy a Covid-19 járványon még nem vagyunk túl, és elkeserítő számunkra is újabb korlátozásokra támaszkodni, de most a magyar állampolgárok biztonsága érdekében mégsem látunk más lehetőséget.”

Magyarországon napról napra rohamosan súlyosbodik a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Az elmúlt 24 órában 3125 új fertőzöttet regisztráltak, és 36 beteg hunyt el. Egy héttel ezelőtt alig fele ennyi fertőzöttet találtak, és 20-an hunytak el. A kormány azonban semmiféle szigorításra nem hajlandó, még a maszkviselés kötelezővé tételét sem engedik meg az önkormányzatoknak.

Címkék: koronavírus