Koronavírus: mért a Századvég, nagy az egyetértés

Koronavírus: mért a Századvég, nagy az egyetértés

G. Fodor Gábor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős társadalmi támogatottságot élveznek a koronavírus-járvány fékezése érdekében bejelentett rendkívüli kormányzati intézkedések - tájékoztatta kutatása alapján a Századvég Alapítvány szombaton az MTI-t. Az alapítvány honlapjáról kiderül az is, a hónap elején mért eredményekhez képest nőtt az aggodalom a magyar lakosság körében a járvány terjedése kapcsán: a megkérdezettek közel háromnegyede (74 százaléka) aggasztónak ítéli a koronavírus terjedését, míg a 25 százalékuk nem tart tőle.

„A járvány megfékezése érdekében bejelentett kormányzati intézkedések jelentős társadalmi támogatottságot élveznek. A Kína, Irán, Dél-Korea illetve Olaszország tekintetében életbe lépő utazási tilalommal a megkérdezettek 95 százaléka egyetért, míg 4 százaléka ellenzi a rendelkezést. A koronavírussal érintett országokból hazatérők számára előírt otthoni karantén bevezetését a válaszadók 94 százaléka, a szlovén-magyar és osztrák-magyar határon történő határellenőrzés visszaállítását 92 százaléka támogatja, míg az 5 illetve 6 százalékuk nem ért egyet az előbb említett intézkedésekkel. Hasonló képet láthatunk az egyetemi, illetve főiskolai távoktatás elrendelésével, valamint a 100 főnél nagyobb beltéri, és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásával kapcsolatban: az előbbi intézkedéssel a megkérdezettek 86 százaléka ért egyet, ezzel szemben a 12 százalékuk nem tartja szükségesnek ezt a lépést, míg az utóbbi korlátozás kapcsán ez az arány 85, illetve 14 százalék” - írják.

Arra nem tér ki a jelentés, hogy megkérdezték-e az embereket az iskolabezárás szükségességről, és a kormány péntek esti döntése esetleg kapcsolatban van-e ezzel a mérési eredménnyel. Az biztos, a miniszterelnök véleménye ebben a kérdésben tegnap alig 12 óra alatt  igen látványosan megváltozott.

Orbán hibázott, majd atyuskaként próbálta menteni a menthetőt | Magyar Hang

Péntek este fél 10-kor, dolgozószobája félhomályában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a járványhelyzet miatt hétfőtől nincs iskola. Látjátok, milyen puritán ez a kis szoba, szobácska, még fény is alig van, én viszont késő este is értetek dolgozom, drága népem - üzente a nagyfőnök a látvánnyal. És ezt fejelte meg mondandójával is.

Címkék: Századvég