Koronavírus: rekordot dönt az elhunytak és a fertőzöttek száma is

Koronavírus: rekordot dönt az elhunytak és a fertőzöttek száma is

Magyarország koronavírus-térképe 2020. november 3-án (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsul a járvány terjedése, kedd reggelre 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ami újabb rekordot jelent. A korábbi csúcs 3908 új eset volt október 31-én. Ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztató honlapon.

Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, ami szintén szomorú csúcsot jelent, november másodikán jelentettek 70 áldozatot 24 óra leforgása alatt. Az elhunytak száma így 1973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25, az elhunytak 32, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen, ez a két szám is rekordnak számít.

Egy nap alatt mindössze 14 620 tesztet végeztek, ami ugyan emelkedés az egy nappal korábbihoz képest, de még mindig elmarad a múlt heti számoktól. A pozitív tesztek aránya minden eddiginél magasabb, 27,3 százalék lett, vagyis lényegében minden negyedik tesztelt koronavírusos.

Mint a honlap írja, a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában. 

Hétfőtől tovább szigorodtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok: már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni, azt csak az étel és ital fogyasztása idejére lehet levenni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, és ha valaki nem tartja be a szabályokat, azt megbüntetik.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében kérik, hogy továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre,  minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás.

Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással.

Az Operatív Törzs jelenleg 56 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn beszélt arról, hogy a kormány kétnapos kormányülést tart a héten, ahol újabb szigorításról döntenek, mert a járványterjedés miatt nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek.