Közel 115 ezren vettek részt az alternatív oktatási népszavazáson

Közel 115 ezren vettek részt az alternatív oktatási népszavazáson

A 7IGEN alternatív oktatási népszavazás résztvevői Miksolcon (Fotó: 7IGEN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez a kampány egyfajta valóságcsekk volt. 120 sátorban lehetett szavazni 8 napig, rengeteg online szavazat érkezett, ez pedig azt a visszajelzést adta, hogy ezt folytatnunk kell – hangzott el a 24.hu szerint az Egységes Diákfront (EDF) és az aHang közös sajtótájékoztatóján, amelyen ismertették Magyarország első alternatív oktatási népszavazásának eredményét.

Mint bejelentették, a 7IGEN-es népszavazás kérdéseit 114 941-en válaszolták meg, eredetileg 200 ezer aláírás összegyűjtését tűzték ki célul. Ez utóbbinak végül is nincs különösebb jelentősége, mivel szimbolikus akcióról volt szó, a korábban benyújtott népszavazási kezdeményezést ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította. 

A 8 napos gyűjtés ideje alatt több mint 1300 aktivista dolgozott a gyűjtésen, míg online az ügyfélkapun keresztül biztosították, hogy egy ember csak egyszer szavazhasson – derült ki a sajtótájékoztatón. A kampányt jellemzően 3-5 ezer forintos mikroadományokból, összesen 25 millió forintból bonyolították le. Hajdú Gergő, az aHang munkatársa elmondta, hogy az alternatív népszavazással az emberek érdeklődését próbálták feltámasztani, hogy megágyazzanak a további kampányoknak és ellenállási formáknak. Bejelentették azt is, hogy november 15-én országos akciónapot tartanak: céljuk, hogy több városban – így Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Pécsen és Veszprémben – minél több tankerülethez eljuttassák a népszavazás eredményét. Miután nemrég Orbán Viktor bejelentette az újabb nemzeti konzultációt, erre is reagálnak, méghozzá úgy, hogy egymillió üres nemzeti konzultációs ívet gyűjtenek össze. Értelmezésük szerint egy üres nemzeti konzultációs papír felér egy szavazattal a 7IGEN-es alternatív népszavazáson, így ezen fognak dolgozni a következő hónapokban. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egyébként kedden megszellőztette a konzultáció gazdasági kérdéseit, erről ITT olvashatnak.  

A 7 kérdés mindegyikére 95 százalék fölötti arányban érkeztek az „igen” szavazatok, a népszavazás kérdései az alábbiak voltak:

• Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?