Közel százhetven tiltakozó tanár tagadta meg hétfőn a munkát

Közel százhetven tiltakozó tanár tagadta meg hétfőn a munkát

Munkabeszüntetéssel tiltakoznak a budapesti Leövey Klára Gimnázium tanárai, a 68 fős testület fele nem dolgozott 2022. február 21-én

Fotó: Koncz Tamás / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A sztrájk alapjog!” –ezt üzenték molinóval és szóban is a ferencvárosi Leövey Klára Gimnázium tanárai, akik hétfőn együtt tagadták meg a munkavégzést. Összesen 35 pedagógus és asszisztens – a tantestület fele- csatlakozott a jogszerűtlen, de az állampolgári jogok érdekében tartott polgári engedetlenséghez. Hangsúlyozták: szakszervezetektől és pártoktól függetlenül demonstrálnak, az akcióhoz egyenként, jogtudatos állampolgárként csatlakoztak, és vállalják a szabálytalan munkabeszüntetés esetleges következményeit.

 Ez pedig lehet akár a kirúgás is, ám ilyen kemény retorzióra azért nem számítanak. – A tanári kar felét azért nem fogják elküldeni – mondta lapunknak Várkonyi Piroska pedagógus asszisztens. Ő azért csatlakozott társaihoz, mert úgy érzi, a kormány a sztrájkjogot próbálja ellehetetleníteni, a munkabeszüntetés idejére is kötelezően előírt felügyelet és óraszámok a tiltakozás egészét teszik értelmetlenné.

Az akció egy hete – a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 tanárjának munkabeszüntetésével kezdődött – és országszerte egyre több tanár csatlakozik hozzá. A 444.hu úgy tudja, hétfőn nyolc fővárosi és vidéki iskola pedagógusai vettek részt a polgári engedetlenségben.

A tiltakozók között szerepel a Leövey mellett a XVI. kerületi Corvin Mátyás Gimnázium, 16 tanárral, a budafok-budatétényi Kempelen Farkas Gimnázium 35 dolgozója (ez a tantestület 85 százalékát jelenti) – de a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola, valamint a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium több munkatársa is munkabeszüntetést tart, de például Szombathelyen is voltak tiltakozók.

Vannak iskolák, ahol nem tartanak munkabeszüntetést, de kiállnak a polgári engedetlenség eszközét választó kollégák mellett. Így tett a Bicskai Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 39 tanára is, akik a Facebookon is jelezték szolidaritásukat.

A sztrájk, ahogy a kormány szeretné látni

A kormány február 11-én kiadott rendeletében korlátozta jelentősen a sztrájkjogokat: a dokumentumban a veszélyhelyzetre hivatkoztak, ám az intézkedés egyértelműen válaszlépés volt a pedagógus szakszervezetek által megtartott (és Emberi Erőforrások Minisztériuma által jogszerűtlennek tekintett) január végi kétórás figyelmeztető sztrájkra.

A rendelet értelmében a pedagógussztrájk idején is állandó, reggel 7 és este 17-18 óra közötti felügyeletet kell biztosítsanak az óvodák, iskolák tanulóinak, a tanórák 50 százalékát, érettségiző osztályokban pedig a tanórák 100 százalékát meg kell tartani a munkabeszüntetés idején is, és minden osztályt legalább egy pedagógus kell felügyeljen a tiltakozó akció idején is. Magyarán, a sztrájk gyakorlatilag feltűnésmentesen, tanítás közben zajlana le.