Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétpontos javaslatcsomaggal állt elő az ellenzék, a céljuk pedig a nők elleni erőszak visszaszorítása, illetve megszüntetése. Követeléseiket a mai, nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján mutatták be.

Hazánkban minden ötödik nőt fizikailag bántalmazott a partnere, és több mint 200 ezer nő él jelenleg is ilyen kapcsolatban. A családon belüli erőszak „a kormány intézményei által is elismerten” tovább növekedett a koronavírus-járvány miatt bevezetett tavaszi korlátozások idején, és várhatóan növekedni fog a mostani időszakban is – ezzel kezdték közös közleményüket az ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd elnökei által aláírt szöveg szerint a bántalmazott emberek és a halálesetek száma olyan méreteket öltött, hogy azonnali és rendszerszintű megoldásokra van szükség a nők védelme érdekében.

Az ellenzék ezúttal is a nők és gyermekek jogait védő Isztambuli Egyezményre hivatkozott, amelyet – szavaik szerint – a Fidesz-rezsim ideológiai kifogások miatt nem hajlandó ratifikálni. A kormány egyébként ezt azzal magyarázza, hogy az egyezmény előírja a genderszemlélet kötelező érvényesítését, illetve az egyik cikkét úgy is lehet értelmezni, hogy a nemi alapon menedéket kérők beléptetésének követelményét automatikussá teszi.

Az ellenzék szerint Orbán-kormány kifogásai mondvacsináltak, az egyedül hagyott áldozatok fájdalma azonban valódi. Szerintük nem szimbolikus vitákat kell folytatni, hanem azonnali intézkedéseket kell hozni. – Meggyőződésünk, hogy ennek akadálya nem a pénz, hanem a szemlélet hiánya – azaz annak a felismerése, hogy a nők nem a vak komondorokon esnek át, amikor kék foltok vannak a szemük alatt – közölték.

Az ellenzéki pártok által kidolgozott hét pont a következő:

  • Önálló költségvetési alapot kell létrehozni a nők elleni erőszak megelőzésének támogatása érdekében
  • Meg kell erősíteni a nők elleni erőszak jelzőrendszerét
  • Bármilyen gyanús esetben hivatalos vizsgálatot kell biztosítani
  • Bővíteni kell az anyaotthonok kapacitását
  • Biztosítani kell a rendvédelmi és igazságügyi dolgozók megfelelő szakmai képzését
  • A családon belül erőszak elleni küzdelem legyen a Nemzeti Alaptanterv része
  • Növelni kell az iskolapszichológusok számát