Lánchíd-felújítás: Több milliárdos támogatást ígért a kormány, mégsem fizetnék ki

Lánchíd-felújítás: Több milliárdos támogatást ígért a kormány, mégsem fizetnék ki

Karácsony Gergely a Lánchídon (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, nem fizeti ki a kormány a Lánchíd beruházásának támogatására ígért 6 milliárd forintot – erről tájékoztatta a Területfejlesztési Minisztérium az ATV Híradóját vasárnap.

A cikk felidézte: a kormány korábban abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzattal, hogy finanszírozzák a rekonstrukció egy részét, ha a beruházás kezdetétől számított másfél év után visszaengedik a hídra az autósokat. Bár a felújítás még nem zárult le, de pénteken a hidat részben visszaadták a forgalomnak. Míg mostantól áthajthatnak rajta a buszok, a biciklisek, a motorosok és a taxik, a gyalogosok és az autósok számára még nem elérhető a híd. Sőt: elképzelhető, hogy a kocsival közlekedők soha többé nem térhetnek vissza a Lánchídra, de az erről szóló döntést csak 2023 nyarán fogják meghozni.

Az ATV Híradója megkereste az ügyben az illetékes Területfejlesztési Minisztériumot, akik az alábbit válaszolták: „A Magyar Kormány abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljeskörű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja. Az erről szóló kormányhatározat egyértelmű feltételeket tartalmaz a támogatásért cserébe. Az egyik ilyen feltétel: »gépjárműforgalom ezen közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot«. Azáltal, hogy a Fővárosi Önkormányzat (...) olyan feltételekkel kívánja megnyitni a Lánchidat, hogy sem a gyalogos forgalom, sem a gépjárműforgalom nem használhatja, nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat. A kormány eddig minden megállapodást betartott, amit a Fővárossal kötött, a Lánchíd felújítása kapcsán is így fogunk eljárni”.

A híradó megkereste Balogh Samut, a főpolgármester kabinetfőnökét is. Ő azt mondta: teljesítették a feltételeket, ugyanis a végleges forgalmi állapotról a híd felújításának a végéig kell dönteni. – Pontosan így járunk el, csak nem füstös szobában fog majd megszületni ez a döntés, hanem a budapestieknek van lehetősége várhatóan a nyár folyamán dönteni arról, hogy milyen forgalmi rend legyen végleges a Lánchídon – mondta.