Lázár a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorításáról beszélt

Lázár a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorításáról beszélt

Lázár János (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítását lebegtette be Lázár János az agrarszektor.hu szerint. A volt miniszter az Agrárszektor Konferencia 2020 online rendezvényén vett részt, itt beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány felbukkanásával, illetve legkésőbb a korlátozások majdani feloldásával lezárult egy korszak a világon.

A mezőhegyesi ménesbirtokért felelős kormánybiztos célként jelölte ki a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítását. Szerinte „ebben offenzívnek kell lenni”, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem.

A politikus számba vette az elmúlt harminc évet, és úgy látta, a vidék és az agrárium sem a rendszerváltáson, sem az uniós csatlakozáson nem nyert. Úgy látja, ma Magyarország járműország, a GDP ötven százaléka a járműiparból jön. „A rendszerváltás és a két uniós agrárfinanszírozási ciklus ellenére a magyar mezőgazdaság leszakadóban van, alapanyag-exportáló és késztermék-importáló ország vagyunk” – mondta a volt miniszter, aki szerint lengyel mintára szövetkezetekbe kellene tömörülni, vagy meg kell erősíteni a magyar feldolgozóipart, hogy „a magyar alapanyagokat magyar cégek dolgozzák fel, magyar vállalkozások csomagolják és magyar termékként kerüljön a boltokba.”

Szóba került a magyar vétó ügye is, Lázár pedig úgy látja, nem zárhatóak el politikai indokból az uniós források, mert azok nem segélyek, hanem járandóságok. Elmondása szerint ő egyébként nem egy Európai Unión kívüli Magyarország mellett érvel.