Legalább 10 ezer embert várnak a szombati ellenzéki tüntetésre

Legalább 10 ezer embert várnak a szombati ellenzéki tüntetésre

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói által szervezett tüntetés résztvevői 2020. október 23-án (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton (június 5-én) délután 4 órakor kezdődik Budapesten a járvány előtti első nagyszabásúnak ígérkező demonstráció. A Jámbor András ferencvárosi előválasztási jelölt által meghirdetett tüntetést a kormány a Diákvárost ellehetetlenítő és a kínai Fudan Egyetemet támogató döntései ellenében tartják.

A tüntetésre eddig 23 ezren jeleztek vissza a Facebookon, ám amint azt Jámbor András lapunknak adott pénteki nyilatkozatában elmondta, nehéz megtippelni, hogy hányan vesznek majd részt azon, de legalább 10 ezer emberre számítanak.

A Mérce korábbi főszerkesztője azt is elmondta a Magyar Hangnak, hogy a Diákváros-ügy igen fontos része a főváros lakhatási problémájának, amelynek megoldásáért ő évek óta küzd, ezért érezte fontosnak a tiltakozás megszervezését. A Diákvárosban az eredeti tervek szerint 12.000 kollégiumi férőhely és 5800 bérlakás valósult volna meg, ehelyett tervezi megépíteni a kormány magyar pénzből a kommunista Kína egyetemét.

Jámbor mellett felszólal a tüntetésen Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester is. A nem-politikus beszédet mondók között lesz Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezettől, valamint Gede Márton és Őze Sándor, akik lakhatási szervezetek aktivistái. Azt firtató kérdésünkre, hogy a politikusok közül miért éppen Ferencváros polgármesterét és Budapest főpolgármesterét választották, Jámbor András azt válaszolta, hogy Baranyi és Karácsony megválasztott politikusként, városvezetőként szimbolikusan ők ketten vitték ezt a Fudan Egyetem elleni harcot az elmúlt időszakban.

Arra a felvetésünkre, hogy számítanak-e rá, hogy a hatalom megpróbálja megakadályozni a tüntetést, hiszen a kormány csak 500 fő alatti tüntetéseket engedélyezett, azt reagálta a ferencvárosi előválasztási képviselőjelölt, hogy számítanak ugyan erre, de éppen ezért alakítottak ki egy olyan rendet, hogy több 500 fős tüntetést jelentettek be a rendőrségen, és mindenkit kérnek a maszkhasználatra. Jámbor álláspontja szerint a Fidesz úgy alakította ki a gyülekezés új szabályait, hogy a parlamenti ülésszak végéig ne lehessen nagy tüntetést tartani. A Fudanról várhatóan június 14-én szavaznak, az első Eb-focimeccs pedig ezután lesz, így a Fidesz szándéka az volt, hogy amíg tart az Országgyűlés ülése, a Parlament épülete előtt ne lehessen tüntetni, ám az azutáni focimeccsek után lehessen szurkolói vonulás.

A szervezők azt kérik, hogy ne 16 órára érkezzenek a demonstrálni vágyók, hanem már előtte, 15:00 gyülekezzenek a Hősök tere és a Kodály körönd között az Andrássy úton. Kérik, hogy akinek van védettségi igazolványa, az hozza magával, akinek nincs, az a menet végére csatlakozzon be valamelyik 500 fős „altüntetéshez”. Amennyiben valaki útközben akar becsatlakozni, az a menet végére menjen, vagy közvetlenül menet céljához, a Kossuth térre.

Az eseményről lapunk is részletes, élő tudósítással jelentkezik szombaton, kövessék nyomon!