Legalább 20 ezer szavazóköri delegáltat szeretne az ellenzék

Legalább 20 ezer szavazóköri delegáltat szeretne az ellenzék

Kanász-Nagy Máté, Szabó Tímea és Arató Gergely sajtótájékoztatója az országgyűlési választás tisztaságáról és a szavazóköri delgáltak toborzásáról tartott sajtótájékoztatót Forrás: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

18 ezren jelentkeztek eddig a 20k22 nevű platformon és a Számoljunk együtt mozgalomnál szavazóköri delegáltnak – erről számoltak be a szövetségre lépett ellenzéki pártok közös, az interneten közvetített sajtótájékoztatójukon.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője idézte az Unhack Democracy nevű szervezetnek a 2018-as választásról készített jelentését, amely választási csalásra utaló jelenségekről, így például láncszavazásról, voksturizmusról, a jegyzőkönyvek és a névjegyzék manipulációjának jeleiről írt több választókerületből is. Arató állítása szerint felvetődik a gyanú, hogy a Fidesz választási csalással szerzett kétharmadot 2018-ban. Azt mondta, nem fogják hagyni, hogy a Fidesz megmásítsa az emberek véleményét, és gondoskodnak arról, hogy minden választókerületben legyen ellenzéki delegált. Ezért arra kérte az embereket, hogy jelentkezzenek szavazatszámlálónak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője arról beszélt, hogy Magyarországon járt a napokban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) delegációja. Elmondta: az ellenzéki politikusok többek között arról beszéltek a delegáltaknak, hogy – megfogalmazása szerint – Orbán Viktor hogyan uralta le a nyilvánosságot. Emlékeztetett, az EBESZ 200 választási megfigyelőt küld Magyarországra tavasszal, hogy ellenőrizze a választás tisztaságát. Kiemelte, hogy már az EBESZ hosszú misszióra érkezik az országba. Ugyanakkor Szabó Tímea szerint a választás tisztaságáról a magyar állampolgároknak és az ellenzéknek kell gondoskodnia.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke elmondta, a 20k22 (Húszezren a tiszta választásért 2022-ben) platform koordinátorai és a Számoljunk együtt mozgalom végzi a delegáltak toborzását. Közölte: több mint 18 ezer aktivistát már nyilvántartásba vettek, de még további jelentkezőkre van szükség, hogy legalább két ellenzéki delegált legyen minden választókerületben. Ha több mint 20 ezren csatlakoznak, akkor biztosítható, hogy a választások tiszták legyenek – jelentette ki.