Lemondott Hódmezővásárhely jegyzője a politikai támadások után

Lemondott Hódmezővásárhely jegyzője a politikai támadások után

Hódmezővásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péterrel (Forrás: Hódmezővásárhely.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keddi hatállyal lemondott tisztségéről Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely jegyzője, a jegyzői jogkörben ezentúl Karsai Éva aljegyző jár el. Erre a város polgármesteri hivatala számolt be a közösségi oldalán még hétfőn. A történtek előzménye, hogy éles vita alakult ki a Márki-Zay Péter polgármester-féle városvezetés és a helyi közgyűlés Fidesz-frakciója között.

A bejegyzés alapján a városvezető elfogadta Tatár Zoltán lemondását, aki saját kérésére távozik. Márki-Zay Péter sajnálatát és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy nyomás alá helyezték a jegyzőt a választási bizottság tagjainak kiválasztásánál. Tatár Zoltán emiatt kezdeményezte felmondását jegyzői jogköréből, és a városvezetés – nem lévén más választása – mellé állt – írták. A közlés szerint Márki-Zay Pétert felháborította, hogy – megfogalmazása szerint – Lázár János és emberei nyomás alá helyezik a hivatalt. „A közgyűlésen is azon háborodott fel a Fidesz-frakció, hogy egyetlen egy olyan ember is bekerült a választási bizottságba, aki nem végletesen lojális a Fideszhez” – írta.

Az ügy előzményeiről a Telex.hu felidézte: a konfliktus a Csongrád-Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (oevb) tagjainak megválasztása miatt alakult ki. Tatár Zoltán a jogszabályoknak megfelelően javaslatot tett a közgyűlésnek a választási bizottság tagjaira. Az egyik javasolt tag a testületi ülés előtt azonban jelezte, hogy nem tud részt venni a bizottság munkájában. Helyére ezért a jegyző mást javasolt. A helyi Fidesz szerint így egy köztiszteletben álló tanárnő helyett a választáson jelöltként induló Márki-Zay Péter ügyvédjének lányát, Kecskés Fanni ügyvédjelöltet javasolták tagnak. A közgyűlés ülésén a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője és a vásárhelyi önkormányzat ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke, Gyutay Katalin ki is jelentette, hogy az új tag az ellenzéki összefogás jelöltje.

A Fidesz-csoport szerint „Tatár Zoltán nyilvánvalóan a jelöltként induló Márki-Zay Péter politikai nyomására módosított az eredeti előterjesztésén, a kirobbant botrány hatására pedig beadta a lemondását”.

Erre reagált Tatár Zoltán még jegyzőként a város honlapján. Közleményében egyebek mellett azt írta, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy az oevb tagjaira vonatkozó javaslatom a polgármesterrel közös előterjesztésként került a közgyűlés elé. Továbbá azt is megjegyezte, hogy a Szervezeti és működési szabályzat és a választási eljárásról szóló törvény sem tartalmaz olyan rendelkezést, amely szerint az előterjesztésről a közgyűlésnek vita nélkül kellett volna határoznia.