Letarolta a balatonlellei fákat a büntetés-végrehajtás

Letarolta a balatonlellei fákat a büntetés-végrehajtás

Kivágott fa (Fotó: Unsplash/Gerold Hinzen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminchárom fa kivágását ismerte el a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), a helyiek szerint viszont nagyobb lehet a pusztítás – derült ki a 24.hu cikkéből. A tarolás Balatonlellén történt, az egykori Park Szálloda 3,5 hektáros parkjában.

Helyi lakosok keresték meg azzal a 24-et, hogy a tóparti utcában egész héten intenzív fakivágás folyt, évtizedek óta a szálloda mellett álló, egészséges fákat döntöttek le. Ezzel megváltozott a környék addig zöld, ligetes jellege, a Honvéd utcai fronton egy egész fasor tűnt el.

A lellei régi, százszobás hotelt tavaly augusztusban zárták be, az ingatlant az állam közös használatba adta a BVOP-nak és a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak. A BVOP elmondása szerint rekreációs központot alakítanak ki, amelyet üdülőként használhatnak a két szervezet dolgozói. A szervezet azt mondta, nem vesz igénybe külső vállalkozásokat, a munkákat fogvatartottakkal végeztetik. Belső szögesdrót-kerítést és biztonsági kamerarendszert telepítettek a rabok miatt az épületek köré. A főépület egy részét már az idei szezonban megnyitnák.

A fakivágások kapcsán a BVOP kommunikációs osztálya úgy nyilatkozott, összesen 33 fa kivágása vált szükségessé. Elmondásuk szerint egyeztettek a balatonlellei önkormányzattal, külső szakértő bevonásával pedig elvégezték a fák állapotvizsgálatát. Hozzátették, csak azokat a fákat távolították el, amelyek koruknál, elhelyezkedésüknél fogva balesetveszélyesek lehetnek, a pótlásról pedig gondoskodni fognak.