Letörték a székesfehérvári Országalma keresztjét

Letörték a székesfehérvári Országalma keresztjét

A székesfehérvári Országalma emlékmű (Fotó: Cser-Palkovics András Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek hajnalban a székesfehérvári Városház téren található Országalma emlékmű tetejére egy fiatal férfi felmászott, majd lefele jövet annak tetején levő keresztet letörte – adja hírül a police.hu.

A közterület-felügyelők közreműködésével, a kiérkező járőrök a 22 éves budapesti fiatal férfit elfogták, a Székesfehérvári Rendőrkapitányságra előállították, ahol védett kulturális javak körébe tartozó tárgy, régészeti lelőhely, műemlék vagy régészeti lelet megrongálása miatt büntetőeljárást indítottak ellene és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az eset kapcsán megszólalt közösségi oldalán Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is.

A polgármester kicsit részletesebb beszámolója szerint éjfél után egy többtagú társaság egyik tagja – feltehetőleg nem rongálási szándékkal – felmászott az Országalmára, majd ott megcsúszva leesett, belekapaszkodva és ezzel magával rántva a város egyik jelképének számító köztéri alkotásról a keresztet is. A Közterület-felügyelet térfigyelő központjában szolgálatot teljesítő kolléga a kamerán keresztül látta az esetet, és azonnal értesítette a rendőrséget.

Cser-Palkovics beszámolója szerint a rongáló nem sérült meg esés közben, és nem is tanúsított ellenállást, a közterület-felügyelővel megvárta a rendőrök helyszínre érkezését. A polgármester azt ígérte, hogy a Városgondnoksággal a lehető leggyorsabban visszahelyezteti az Országalmára a keresztet.

– Mindenkit ismételten arra kérek, hogy vigyázzunk közös otthonunk, Székesfehérvár értékeire! Az Országalma nem mászóka és nem a buta szórakozás terepe – zárja posztját a polgármester.