Litvániába menekült a belarusz ellenzéki elnökjelölt

Litvániába menekült a belarusz ellenzéki elnökjelölt

Vízágyúval oszlatják az ellenzéki tüntetőket Minszkben 2020. augusztus 9-én, a belarusz elnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Litvániában van a múlt vasárnapi belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje, Szvetlana Tyihanovszkaja, ezt Linas Linkevicius litván külügyminiszter erősítette meg Twitteren. A politikust csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét, sokan attól féltek, hogy letartóztatták.

A fehérorosz választási bizottság szerint a vasárnapi elnökválasztást a hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenka nyerte meg 80,23 százalékkal, Szvetlana Tyihanovszkaja 9,9 százalékot kapott. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé. Ezzel szemben az ellenzék azt állítja, hogy csalás történt, s valójában Tyihanovszkaja győzött. A vasárnap esti utcai összecsapások során a fehérorosz hatóságok mintegy 3 ezer embert vettek őrizetbe.

Az elnök újraválasztása elleni megmozdulások hétfőn is folytatódtak, a helyi rendőrség jelentése szerint meghalt egy tüntető a fehérorosz fővárosban, Minszkben, amikor a kezében felrobbant egy pokolgép, amit éppen elhajítani készült. Mint hozzátették, többen megsebesültek az esetnél, de részletekkel nem szolgáltak.

Mint arról lapunk beszámolt, Belaruszban a helyzet továbbra is robbanásveszélyes, és még a győztes Lukasenka egészségi állapota is aggasztó: egyes információk szerint gyógykezelésre ment, ezért nem jelent meg a választások óta a nyilvánosság előtt.