LMP: elvonások helyett járványügyi alapra lenne szükségük az önkormányzatoknak

LMP: elvonások helyett járványügyi alapra lenne szükségük az önkormányzatoknak

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kormányzati elvonásokra, hanem egy járványügyi alapra és a védekezéshez szükséges szakmai protokollokra van szükségük az önkormányzatoknak – hangoztatta az LMP társelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté azt mondta, az önkormányzatok harcolnak a frontvonalban a koronavírus-járvány ellen, ami többletforrásokat igényelne, de a legtöbb önkormányzatot mégis elvonás sújtja.

Az LMP által javasolt önkormányzati alap speciálisan a helyhatóságoknak segítene, nemcsak pótolná a kieső bevételeket, hanem pluszforrást is biztosítana a járvány elleni hatékonyabb védekezéshez – ismertette.

Az ellenzéki politikus, Újpest alpolgármestere olyan protokollok, iránymutatók kidolgozását is sürgette, amelyek az egészségügyi és szociális intézményekben szükséges intézkedéseket tartalmazzák, mert ebben a kérdésben „késnek vagy elmaradnak” ezek a tájékoztatások, az „önkormányzatok teljesen magukra vannak hagyva”.

Hozzátette: az önkormányzatoknak maguknak kell intézkedéseket hozniuk ezekben a kérdésekben, csakhogy ennek „összehangolt intézkedéssorozatnak kellene lennie, ahol önkormányzatok és a kormány közösen küzdenek” a járvány ellen.

(MTI)