Magyar Sajtódíjat ítélt kollégánknak a MÚOSZ

Magyar Sajtódíjat ítélt kollégánknak a MÚOSZ

Lukács Csaba (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex szerkesztősége, illetve a Szabad Európánál dolgozó Keller-Alánt Ákos mellett a Magyar Hang lapigazgatója, Lukács Csaba is Magyar Sajtódíjat kapott a Magyar Újságírók Országos Szövetségétől (MÚOSZ). A három éve alapított elismeréssel a legmagasabb színvonalú újságírói munkát végző szerzőket, illetve alkotóközösségeket díjazzák.

„Bár lapot vezet, aktív szerző is egyben: riportjai, tudósításai, publicisztikái (írásai sokszor mindhárom újságírói műfaj sajátosságait ötvözik) a mai magyar zsurnalisztika legkiválóbb darabjai közé tartoznak. Témái között sok a romániai vonatkozású (romániai EP-választások, romániai kizsákmányolt gyermekek, bukaresti építkezések, unitáriusok, Olténia, a székelyudvarhelyi járványkórház stb.), ami érthető, mivel szerzőjük Erdélyben nőtt fel, beszél románul, jól ismeri Romániát. Lukácstól ugyanakkor teljesen idegen a nemzeti, etnikai elfogultság, egyforma tisztelettel ír magyarokról és románokról. Témáinak földrajzi és tárgyi sokoldalúságát jelzik a többi között az amerikai elnökválasztásról, az EB humanitárius konferenciájáról, az Edda kanadai koncertkörútjáról, a felvidéki magyar sajtóról, a Fertő tó mellett épülő turistaközpontról, a Hit Gyülekezetéről megjelent írásai. Mindezeket az élvezetesen megírt cikkeket a gondos adatgyűjtés, az olvasók objektív, elfogulatlan tájékoztatására irányuló törekvés hatja át. Ugyanerre az objektivitásra, a különféle demokratikus pártok, társadalmi csoportok, rétegek, vallások tagjai, hívei közötti egyetértés megteremtésére irányuló törekvés, a korrupció, a hatalom monopolista megragadása elleni harc, a világban végbemenő politikai és gazdasági folyamatok tárgyilagos bemutatása jellemzi a Lukács Csaba által igazgatott hetilapot, a Magyar Hangot is” – indokolta a MÚOSZ kollégánk elismerését.

Odaítélték az idei Földes Anna-interjúdíjat is, ezt most a HVG újságírója, Serdült Viktória kapta meg. Az elismerést a Csilek András infektológussal készített beszélgetésért adták.

A Gazdasági Újságírói Díjat Gulyás Mártonnak és a Partizán szerkesztőségének ítélték, Aranytoll Díjat pedig Kereszty András, Farkas László, Szűcs Gábor, Rózsa Péter, Varsányi Zsuzsa, valamint Markó Béla kaptak az életművükért.