Magyarországon és Ausztriában is 2 millió felett a vb-döntő nézettsége

Magyarországon és Ausztriában is 2 millió felett a vb-döntő nézettsége

Az argentin játékosok második góljuk után a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Fotó: Ronald Wittek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasárnap Argentína győzelmével véget ért labdarúgó világbajnokság sokak szerint a valaha volt egyik legizgalmasabb döntőjeként emlegetik. Ez visszatükröződik a televíziós nézettségi adatokban is, nem csak Magyarországon, hanem a hazánktól alig kevesebb lakosú Ausztriában is és Franciaországban is. Németországban viszont nem érdekelt annyi embert a katari vébé, mint a 2018-as mundial. Ez a német válogatott szereplésével van összefüggésben.

Az MTVA közleménye szerint az Argentína–Franciaország döntőt 1,4 millióan nézték az M4 Sport csatornán és 195 ezren az adó internetes honlapján. A világbajnokság döntője idején a teljes magyar népességből 2 millió 580 ezren választották a találkozót. Az állami társaság négy éve, az oroszországi vébé után is közölt adatokat. Az akkori francia–horvát világbajnoki döntőt 1 millió 511 ezren követték az országban, de a teljes műsorba legalább egy percig 2 millió 745 ezren kapcsolódtak be. A társaság szerint a vb-döntő lett Magyarország legnézettebb televíziós műsora 2022-ben.

Ausztria: 2 millió felett

A 9 milliós lakosú Ausztriában is a közszolgálati televízió közvetítette a döntő mérkőzést. Az ORF által a Teletexten közzétett adatok alapján az idő előrehaladtával mind többen kapcsolódtak be a döntő követésébe. Az első félidőt 1,3 millióan követték, a második félidőt 1,5 millióan nézték. A hosszabbítást és a 11-es rúgások idejére pedig a bűvös 2 millió fölé nőtt a nézők tábora, ez 60 százalékot meghaladó piaci részesedési arányt jelent. (Ausztriában a 12 évnél idősebbeket számítják bele a nézettségi adatokba). Ezek alapján a vasárnapi döntő több nézőt érdekelt, mint a 2018-as Franciaország és Horvátország közötti döntő. Az ORF akkori közleménye alapján a l,992 millióan nézték a találkozót (a 2014-es német-argentív vb-döntőt 1,998 millióan látták az osztrák köztelevízióban).

Németország: csökkent az érdeklődés

A katari világbajnokság németországi nézettségségére alaposan rányomta bélyegét a válogatott gyenge szereplése – már a csoportkörben búcsúzott a Nationalelf. A Kicker német futballmagazin szerint a döntőt közvetítő Erste (ARD) közszolgálati tévében átlagosan 13,86 millióan nézték a találkozót, de még a legnézettebb pillanatokban, vagyis a 11-es rúgások alatt is valamivel alatta maradt a 20 milliónak (19,38 millió). Ezekkel az adatokkal a vébé egészét nézve a harmadik legnézettebb találkozó lett (ez 53,6 százalékos piaci részesedést jelent). Ugyanakkor ez bizonyult a legnézettebb mérkőzésnek azon összecsapások közül, amelyeken nem a német válogatott lépett pályára – számolt be a Deutschlandfunk közrádió.

A 83 milliós lakosú Németországban a vébé legnézettebb mérkőzése a németek Costa Rica elleni találkozója volt 17,5 millió nézővel (53,1 százalékos piaci részesedés). Ez is elmaradt azonban az év legnézettebb élő sportközvetítésétől: ez ugyanis a német női válogatott angolok elleni találkozója volt július végén (17,95 millió néző, 64,5 százalékos részesedés).

Arra is kitértek, hogy a katari futballvilágbajnokság irénti érdeklődés jelentősen elmaradt a négy évvel ezelőtti oroszországi vébétől. Akkor 20 találkozó is több mint 10 millió nézőt ültetett a képernyők elé, ezúttal viszont csak négy ilyen akadt. A 2018-as vébédöntőt egyébként a ZDF-en 21,45 millióan követték. Ez is elmaradt azonban a német–svéd összecsapás 27,53 millió nézettségi adatától. A rekordot egyébként a 2014-es világbajnoki győzelmet hozó német–argentín találkozó tartja a maga 34,65 millió nézőjével, szurkolójával (86 százalékos piaci részesedés).

A Kicker kitért arra is, hogy Franciaországban olyan sokan nézték a vasárnapi döntőt, amire még nem volt példa. Átlagban 24 millióan nézték az argentínok elleni mérkőzést a TF1-en, ami 81 százalékos piaci részesedésnek felel meg.