Már több mint 20 millióan blokád alatt a koronavírus miatt, Ferihegyen egyelőre nem vezetnek be óvintézkedést

Már több mint 20 millióan blokád alatt a koronavírus miatt, Ferihegyen egyelőre nem vezetnek be óvintézkedést

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek az utasok a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson 2020. január 22-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világszerte egyre több repülőtéren vezetnek be óvintézkedéseket a Kínában rohamosan terjedő koronavírus miatt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren azonban egyelőre nem látnak okot semmilyen szigorításra. A légikikötőt üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs osztálya lapunk megkeresésére közölte: bármilyen járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal rendelhet el.

– A Budapest Airportnak jelenleg nincs tudomása arról, hogy a Magyarországra légi, közúti, vagy vízi útvonalon belépő személyek egészségügyi ellenőrzésével kapcsolatban született volna hatóság által elrendelt intézkedés. Amennyiben erre sor kerülne, az ellenőrzési feladatokat a hatóságok végzik, a Budapest Airport pedig megteszi a rá vonatkozó előírásokat – közölte a társaság.

A brit Reuters hírügynökség közlése szerint csütörtök reggel rendkívüli óvintézkedések mellett összesen 202 utasát, illetve teljes személyzetét vizsgálták meg annak a repülőgépnek, amelyik a kínai Vuhan városából érkezett csütörtök reggel Olaszországba, a római Fiumicino reptérre. Az óvatosság érthető, hiszen a feltételezések szerint ebből a városból terjedt el a tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel járó járvány.

Infektológus: Valószínűleg nehezen terjed emberről emberre az új koronavírus | Magyar Hang

Valószínűleg egyelőre nehezen terjed emberről emberre a Kínában megjelent új típusú koronavírus - mondta Szlávik János infektológus a közszolgálati M1 csütörtök reggeli műsorában. A szakértő kifejtette, a koronavírusnak - amely elsősorban állatokat fertőz - négy, emberre veszélyes fajtája van, ezek felső légúti megbetegedéseket, torokgyulladást, náthát okoznak.

A koronavírus miatt Vuhan után újabb két kínai nagyvárost, Ocsout és Huangkangot is lezárták a hatóságok csütörtökön, így összesen több mint 20 millió embert helyzetek blokád alá – írja a Guardian. A zárlat a reptereken túl a helyi tömegközlekedést is érinti, nem járnak a buszok, vonatok, metrók és a kompokat is leállították. Eddig hivatalosan 633 esetben bizonyított megbetegedést okozott az új típusú tüdőgyulladással járó vírus, közülük 17-en haltak meg, és 95-en vannak kritikus állapotban.

Mindeközben a kínai állami média tájékoztatása szerint Pekingben több rendezvényt is betiltottak a közelgő holdújév kapcsán. Ez azért komoly lépés, mert a holdújév az ázsiai ország legjelentősebb ünnepe, a munkaszünet idején pedig százmilliók indulnak útnak, és gyűlnek össze, hogy szeretteikkel töltsék az idejüket, egy tömegrendezvény ebben az esetben nagyban hozzájárulhat a vírus terjedéséhez. A belföldi utazások kapcsán az állami vasúttársaság közölte, mindenkinek visszatéríti a vonatjegy árát, ha lemondanak az útról. A holdújév idején összesen 3 milliárd utazással számolnak a hatóságok.

A koronavírus a feltételezések szerint a vuhani állatpiacról indult, és egy kígyó szervezetéből terjedhetett át az emberekre – írja a CNN. A megbetegedéseket a koronavírus egy eddig nem ismert változata okozza. A koronavírus egy másik verziója felelt 2002-2003-ban a világméretű SARS-járványért, amely több mint 700 ember halálát okozta. A koronavírusok általában felső légúti, illetve gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket okoznak, a most elszabadult vírus tünetei kezdetben fejfájás, izomfájdalom, torokfájás, amelyekhez később magas láz, és a tüdőgyulladáshoz hasonló tünetek társulhatnak. Eddig elsősorban az idős, beteg emberek körében bizonyult végzetesnek a vírus.

Koronavírus: gyakorlatilag lezárták a kilencmilliós Vuhant | Magyar Hang

Leállították a kínai hatóságok Vunan városának tömegközlekedését, ahonnan a koronavírus terjedése indult. A kilencmilliós városból sem repülővel, sem vonattal nem lehet kijutni. A busz, metró, hajó és távolsági útvonalakat helyi idő szerint csütörtökön zárják le - írja a BBC honlapja. A hatóságok mindenkinek azt tanácsolják, ne hagyja el a várost.

Bár Szlávik János infektológus az M1 csütörtök reggeli műsorában hangsúlyozta, nehezen terjed emberről emberre a vírus, a CNN az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozva arról tudósít, hogy valójában nagyon gyorsan és könnyen terjedhet át egyik emberről a másikra.

A vírus középpontja, Vuhan 9 millió lakosával Kína tizedik legnagyobb városa, ami szintén kedvező hatással lehet a betegség elterjedésének. A metropolisz a helyi riportok szerint lassan a poszt-apokaliptikus filmek díszletévé válik, a boltok kiürültek, a benzinkutakat „kifosztották”, az emberek elzárkóztak az otthonaikban.

A vírus az elmúlt napokban átlépte Kína határait, és immár Tajvan, Dél-Korea, Thaiföld, Japán, Makaó, Hongkong és az Egyesült Államok is érintett. A The Guardian információi szerint a vírus immár Európában is megjelenhetett: Skóciában négy embert vizsgálnak jelenleg is, akik nemrég tértek vissza Vuhanból. A tesztek eredményeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A WHO csütörtökön dönt arról, hogy globális egészségügyi vészhelyzetet hirdessen-e a vírus terjedése miatt.

És időközben a török egészségügyi minisztériumra hivatkozva az MTI már azt is jelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt a törökországi repülőtereken hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező repülőutast.

(A cikket Bodacz Péter és Ficsor Benedek írták.)