Máris felborult az ellenzéki összefogás Pécsett, önállóan indul az LMP

Máris felborult az ellenzéki összefogás Pécsett, önállóan indul az LMP

(Fotó: Thanate Tan/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, az elsőként beharangozott, teljes ellenzéki összefogás már akkor megszűnt létezni, még mielőtt a közösnek szánt jelöltjeiket bemutatták volna. Korábban a Magyar Hang is megírta azt, amikor Mellár Tamás független országgyűlési képviselő bejelentette, Pécsett megvan a teljes ellenzéki összefogás, így valamennyi körzetben, illetve a polgármesteri székért folytatott küzdelemben egy jelöltet fognak állítani a kormánypárti jelölttel szemben. Mind a 18 körzetben, illetve a városvezetői pozícióért a jelöltek a Mindenki Pécsért mozgalom színeiben indultak volna a május 24-i elképzelések szerint.

Mellár akkor elmondta, éppen ma, azaz június 13-án nevezik

majd meg valamennyi indulójukat, így elég idő lett volna arra, hogy megismerje

őket a nyilvánosság. A képviselő annyit hozzátett, nem lesz előválasztás a

körzetekben, kompromisszumot kell mindenképpen kötniük, és a pártok

egyezkedésébe a Mindenki Pécsért mozgalom nem szól bele.

Ebben most már biztos is lehet mindenki, ugyanis kiderült, még a közös jelöltek bemutatása előtt megszűnt az egységes ellenzéki indulás lehetősége a baranyai megyeszékhelyen. Mellár már május 24-én jelezte, a legszélesebb körű ellenzéki összefogás annak ellenére jött létre Pécsett, hogy éppen a polgármesterjelöltben nem volt már akkor sem konszenzus. Péterffy Attilát ugyanis három párt támogatta, míg kettő hallani sem akar róla, és ez lett végül a szakítás oka. Ugyanis ahogy azt az Azonnali megtudta, az LMP erre nem hajlandó, így kilép az összefogásból, és minden önkormányzati körzetben saját jelölteket indítanak, de polgármesterjelöltjük nem valószínű, hogy lesz.

Keresztes László Lóránt, a párt már lemondott társelnöke és

pécsi politikusa a portálnak úgy fogalmazott: tulajdonképpen kizárták őket,

hiszen vállalhatatlan ultimátumot adtak a baloldali pártok, azaz az ő

értelmezésében az MSZP, a DK és a Momentum. Hozzátette, most már a Jobbik is

csatlakozott ebbe a baloldali szövetségbe, mert közölték az LMP-vel, hogy ők is

beálltak Péterffy Attila polgármesterjelölt mögé. A zöldpárt legfőbb kifogása

Péterffy ellen, hogy a Pécsi Hőerőmű korábbi igazgatójaként a jelölt nagyban

felelős a mecseki fakivágásokért, így őt az LMP nem támogathatja. Keresztes

szerint az egész történetben csak a Mellár Tamás-féle Mindenki Pécsért, és az

LMP tartotta végig a szavát, mindenki más legalább hármat fordult a tengelye

körül.

– A baloldali pártoknak mégsem volt elég, hogy az LMP hallgatólagosan nem indít senkit Péterffy ellen, hanem most azt mondták: elvárják, hogy formálisan is támogassuk a jelöltet, és az LMP logója is legyen kint a neve mellett. Ez egy vállalhatatlan ultimátum, így tulajdonképpen kizártak minket az együttműködésből. Ezért nem volt más választásunk, mint hogy mind a 18 pécsi önkormányzati kerületben indítsunk képviselőjelölteket, akiknek a személyéről június végén döntünk. Akárcsak arról, hogy lesz-e saját polgármesterjelöltünk. Ha most kellene dönteni, akkor azt mondanám, hogy az utóbbi kérdésben nemleges lesz a válasz – nyilatkozta a lapnak Keresztes László Lóránt.

Arra a kérdésre, hogy ha nem lesz önálló jelöltjük a városvezetői pozícióra, akkor a választóik kizárólag a kormánypártok (Vári Attila), és éppen a párt által elfogadhatatlan Péterffy között dönthetnek, Keresztes azt mondta: a választóikra bízzák a döntést. Ugyanakkor gyorsan hozzátette, ő maga pécsi polgárként egyikőjükre sem szavazna. De arra sem válaszolt konkrétan, hogy önálló indulás esetén hány képviselői helyre számítanak az új pécsi közgyűlésben.