Márki-Zay: Két héten belül pontot kell tenni a közös lista végére

Márki-Zay: Két héten belül pontot kell tenni a közös lista végére

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ha a románoknak egyszerű vagyonosodási vizsgálatokkal sikerült korrupt politikusokat börtönbe juttatniuk, akkor nekünk is menni fog” – mondta az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A politikus szerint két héten belül pontot kell tenni a közös ellenzéki lista végére. Kormányának első intézkedése a pedagógusok és a rendőrök bérének rendezése lenne. Arra készül, hogy „üres kasszát fognak találni” egy választási győzelem esetében. 

Kormányának első, lakosságot közvetlenül is érintő intézkedése az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, illetve a pedagógusok és a rendőrök bérének rendezése lenne – derült ki az interjúból. „Tudom, hogy üres kasszát fogunk örökölni, úgyhogy rendkívül fókuszáltan tudunk majd intézkedéseket hozni. Azért a tanárokkal és a rendőrökkel kezdenék, mert ma már ott tartunk, hogy iskoláknak kell bezárniuk, mert nincs tanár, és bizonyos területeken azért romlik a közbiztonság, mert már nincs rendőr.”

Az RTL rákérdezett a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökével való együttműködésre is, amire Márki-Zay Péter úgy válaszolt: „Valódi demokratikus közösségben hiszünk, ahol természetesen mindenkinek megvan a maga súlya.” Gyurcsány Ferenc kétségkívül a hatpárti koalíció talán legerősebb pártját képviseli, de a hat párt közül egyiknek sincs semmilyen domináns szerepe, még a legerősebbnek sem. A DK még az ellenzéken belül sem fog 50 százalékkal rendelkezni, nemhogy az egész parlamentben. Egy ellenzéki győzelem esetén is nagyobb súlya lesz a Fidesznek a parlamentben, mint Gyurcsány Ferenc pártjának. – mondta.

A kampányköltéseiről beszélve azt mondta, hogy azok átláthatóak, az adományokat kampányszámlára gyűjtik, és onnan is költik el, kollégái összesítése szerint 45,9 millió forintot költött, ami a Fidesz állításával szemben nem a kampány időszakában, hanem az elmúlt két évben ment el összesen. Sokan ígértek támogatást, volt, aki megtette, és van, akire még várnak, hogy lehetősége szerint támogassa az ellenzék kampányát. Utóbbiakhoz tartozik elmondása szerint Bige László is.

Csányi Sándor OTP-vezérrel kétszer találkoztak, a második alkalom kapott médiafigyelmet. Vele nem a kampánya támogatásáról beszéltek, hanem például a pénzügyi szektort érintő elképzeléseikről. Példaként említette a hiteleseket érintő „elsétálási jogot”, amely szerint egyetlen jelzáloghiteles se tartozhasson többel a bankjának, mint amennyit a hitellel terhelt ingatlanja ér. 

Gattyán Györgyről az interjúban azt mondta, hogy „nem Orbán Viktor leváltásának a szándékával indul”.

Az ellenzék közös listájáról, amelyről még mindig zajlanak a tárgyalások, azt mondta: két héten belül pontot kell tenni a kérdés végére. 

Vita volt az ellenzéken belül arról is, hogy mivel a közvetlen köztársaságielnök-választást támogatják, nem biztos, hogy jelöltet kellene állítaniuk. Márki-Zay Péter szerint ezt végül elvetették, tehát lesz közös köztársaságielnök-jelölt.

Az elmúlt 30 év legsikeresebb kormányának Márki-Zay az első Orbán-kormányt tartja, a legsikertelenebbnek és legrosszabbnak pedig Orbán elmúlt 12 éves kormányzását. A különbség szerinte az, hogy Orbán Viktor első kormányának idején még kénytelen volt kompromisszumokat kötni, még pártján belül sem volt olyan domináns pozícióban, mint később, ezért el merték neki mondani a belső kritikákat. És mivel nem volt kétharmada, ezért nemhogy a koalíciós partnerekkel, de még az ellenzékkel is együtt kellett működnie bizonyos kérdésekben. Megvoltak a fékek és ellensúlyok, mint például a független média, az Alkotmánybíróság vagy az állami hatóságok nem általa kinevezett vezetői. A kompromisszumok által Orbán Viktor olyan kormányzati teljesítményt kellett nyújtson, ami az országot előbbre vitte. Ma Orbán Viktor bármit álmodik, holnap akár törvényt is csinálhat belőle. Ez a korlátlan hatalom vezetett a korlátlan korrupcióhoz. – fejtette ki Márki-Zay.

Márki-Zay azt állítja, nincsenek nevek a fejében leendő minisztereiről. Az árnyékkormány szakértőinek semmilyen ígéretet nem tettek. „Ezt Orbán Viktortól lestem el, aki szintén csak a választások után osztogat pozíciókat éppen azért, hogy senki ne lustuljon el.”

Az Európai Ügyészségről azt mondta, az egy olyan külső kontroll, ami miatt még a kormányon lévő korrupt politikusok is börtönbe kerülhetnek. Ezt Orbán Viktor azért nem vállalja föl, mert tudja, hogy a családja, a barátai, pártjának a vezetői mind börtönben végeznék. Ezért a mai ellenzék első intézkedése lesz csatlakozni az Európai Ügyészséghez.

– Romániában egyszerű vagyonosodási vizsgálatokkal nagyon súlyos korrupciós bűncselekményeket sikerült felderíteni – mondta az elszámoltathatóságra vonatkozó kérdésre. „Nagyon kíváncsi leszek, hogy Lázár János hogyan fog elszámolni majd a vagyontárgyaival az Andrássy úti divatcsarnok épületétől a kastélyáig, budai lakásáig, balatoni üdülőjéig, miközben ő hivatalosan mindig az állam alkalmazottja volt.”