Dobrev Klára: Kőbe van vésve Márki-Zay Péter miniszterelnöksége

Dobrev Klára: Kőbe van vésve Márki-Zay Péter miniszterelnöksége

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kőbe van vésve Márki-Zay Péter miniszterelnöksége. Ha megvan a parlamenti többség, őt fogjuk megválasztani – egyebek mellett ezt mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője a Jelen című hetilapnak adott videóinterjúban. A politikus – aki a pártja miniszterelnök-jelöltje is volt az ellenzéki előválasztáson – az ellenzéki kampányról úgy fogalmazott, hogy nem elégedett az elmúlt 3 hónap ellenzéki munkájával, de szerinte nagyon fontos, hogy sikerült a hat párt és Márki-Zay Péter programját összehangolni.

Kérdezték arról a kritikáról is, miszerint a DK nem elég aktív a kampányban. Erre úgy reagált, hogy senki nem ér rá még négy évet. – Márki-Zay Péternek az volt a kérése, hogy a pártok elsősorban a saját egyéni körzeteikkel foglalkozzanak, ennek mi eleget is tettünk. A DK a saját 32 egyéni jelöltjére koncentrál. De most egyre több kérés fut be, hogy másutt is segítsünk be, amennyire lehet, ennek is eleget fogunk tenni – magyarázta.

Beszélt arról is, hogy ők azt szerették volna, hogy egy nagy közös kampány legyen miniszterelnök-jelölttel és egyéni jelöltekkel. De tudomásul kellett venniük, hogy az előválasztáson más győzött, más koncepció, más egyéniség, más kampánystratégia. – Nekünk ezt kell követnünk, és mi ebben nagyon fegyelmezettek voltunk. Az volt a kérés, hogy a pártok az egyéni jelöltjeikre koncentráljanak, az országos kampányt pedig a miniszterelnök csapata fogja szervezni. Ez is történik – jelentette ki a portál szemléje szerint.

Saját szerepéről Dobrev Klára azt mondta, hogy még nem dőlt el 100 százalékosan, de Márki-Zay arra kérte, hogy ő legyen a második az ellenzéki listán. Ha a pártelnökök is így döntenek, akkor elfogadja. A mandátumát ugyanakkor nem fogja átvenni, európai parlamenti képviselő marad.

A DK-s politikus – aki egyben Gyurcsány Ferenc felesége – a keddi, azaz mai Vlagyimir Putyin-Orbán Viktor találkozóról azt mondta, szerinte „mindenki tudja, hogy azért megy Orbán Viktor Putyinhoz, hogy megkapja az utasításokat, hogyan kell szétrombolni az Unió és a NATO egységét”. Hozzátette, Márki-Zay Péter miniszterelnökké választása esetén nem kellene neki sem megszakítania a kapcsolatot Moszkvával.

A teljes beszélgetés ezen a linken tekinthető meg.