Márki-Zay Péter szerint többfordulós választási rendszerre van szükség

Márki-Zay Péter szerint többfordulós választási rendszerre van szükség

Márki-Zay Péter a Republikon konferenciáján

Fotó: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április 3-a nem arról szól, hogy átműthetők-e a kislányok fiúkká, vagy a kisfiúk lányokká, hanem arról, hogy Fidesz vagy nem Fidesz – jelentette ki Márki-Zay Péter, a választási szövetségre lépett ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy mai konferencia nyitóelőadásában. Márki-Zay ezzel arra utalt, hogy a kormány a gyermekvédelemre hivatkozva országos népszavazást is kezdeményezett, amelyet az országgyűlési választással egy időben tartanak.

Az egységben Magyarországért szövetség kormányfőjelöltje a Republikon Intézet konferenciáján arról beszélt, hogy szerinte a rendszerváltást követően a legeredményesebb kormányzást az 1998–2002 közötti Orbán-kormány mutatta be, részben azért, mert koalíciós partnerei voltak, így együttműködésre kényszerült. Úgy fogalmazott, fantasztikus, hogy olykor még az ellenzékkel is kellett egyezkedni. Úgy vélte, hogy a mostani kormányzás viszont a legrosszabb, mert Orbán Viktornak korlátlan a hatalma. 2010 után ugyanis kikapcsolta a hatalma korlátozására alkalmas intézményeket azzal, hogy hozzá lojális személyek kerültek ezeknek az élére.

Márki-Zay Péter ezt követően az általa elképzelt új Magyarország képéről beszélt. A legfőbb problémának a korlátlan hatalmat látja, mert aki ilyen hatalommal rendelkezik, az bármit meg is tesz. A kiút szerinte ebből az összefogás, a különböző értékrendű emberek együttműködése, akik új, közös jövőt képzelnek el.

A különbözőségek ugyan megvannak – jelezte –, de számos kérdésben egyetértenek. Többek között abban is egyetértés van köztük, hogy a gazdaság nem működhet kézi vezérléssel, az uniós forrásokat nem lehet politikai alapon elosztani. Abban is, hogy az innovációt nem betiltani kell, hanem bátorítani. Kormányváltás esetén az alacsony adók, szabad szociális állam irányába indulnának – mondta.

Majd több szakpolitikai kérdésre tért ki röviden. Az oktatásról azt mondta, hogy jogosak a tanárok követelései, sőt, a sztrájkuk is jogos. Azt mondta, legalább az alapfokú oktatást vissza kell adni az önkormányzatoknak. Emellett egyebek mellett szabad tankönyvválasztást is biztosítani kell a pedagógusoknak.

Szerinte rendbe kell tennie az egészségügyet. Magyarországon a legrosszabb a túlélés esélye például egyes rákos megbetegedések – emelte ki mások mellett. Ezért legalább a képalkotó vizsgálatok esetében támogatja, hogy a magánszolgáltatónál készült ilyen vizsgálatokhoz is biztosítsa a fedezetet az állam. Kitért arra is, hogy bár emelték az orvosok bérét, de a szolgálati jogviszony több kérdéséről – például a másodállást illetően – újra beszélni kell. Emellett pedig önálló egészségügyi minisztériumot felállítana a kormánya – jelentette ki.

A környezetvédelemről úgy fogalmazott, hogy a jövő csak zöld lehet. Növelni szükséges a megújuló energia arányát, illetve betétdíjat kell bevezetni egyes műanyag csomagolókra.

Sajtószabadság visszaállítását is fontosnak nevezte. A nyugdíjszámításban vegyes indexálást vezetne be a kormánya – közölte Márki-Zay. Az önkormányzatokról azt mondta, hogy nem lehet tanácsrendszer, vissza kell adni az önkormányzatok önálló gazdálkodásához a forrásokat. A lakhatási válságon bérlakásépítésekkel enyhítene, szerinte ugyanis nem csak CSOK-ra van szükség.

– Az Alaptörvény nem tölti be az alkotmánynak a hatalom korlátozásának szerepét. A különböző hatalmi ágak függetlenségét garantáló, de akár a miniszterelnöki ciklusok maximumát is rögzítő alkotmányra van szükség – fogalmazott. Szavaiból kiderült, hogy a kormánya a választási törvény módosítását is kezdeményezné, szerinte ugyanis többfordulós választási rendszerre van szükség. – Egyetlen kormánnyal sem járhatunk úgy, mint Orbán Viktor kormányával – jegyezte meg.

A Republikon Intézet mai konferenciáján az ellenzéki szövetségben részt vevő pártok szakpolitikusai mutatják be elképzeléseiket, és ütköztetik álláspontjaikat az egyes területeket illően. A rendezvény programja a közösségi oldalon is követhető.