Márki-Zay Péter elárult néhány részletet arról, hogy miről beszéltek Csányi Sándorral

Márki-Zay Péter elárult néhány részletet arról, hogy miről beszéltek Csányi Sándorral

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bankszektor, a hitelezés, a tranzakciós adó, a különadó kérdésére is kitértünk, de arra is, hogy a vállalkozásokat hogyan kívánja támogatni a következő kormány – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtökön Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje arról, hogy miről beszélgettek Csányi Sándorral, a bankvezér által kezdeményezett találkozójukon. Szerinte az érdekelte az OTP elnök-vezérigazgatóját, hogy mik lennének az Orbán-kormány utáni kormány tervei.

Azt is elmondta, hogy nem politizált Csányi Sándor. Nem biztosította támogatásáról, ez nem is került szóba – mondta Márki-Zay. Szó volt viszont Hernádi Zsoltról, hogy Márki-Zay támogatná Hernádi Zsolt kiadatását Horvátországnak. A miniszterelnök-jelölt megnyugtatta Csányi Sándort, hogy szigorúan a jogállamiság alapján állnak, ártatlan embert és a magyar állampolgárokat a magyar államnak meg kell védenie, ez nem vonatkozik jogos és igazolható bűncselekményekre. Nem volt olyan kérése Csányinak, hogy ne adassák ki Hernádi Zsoltot – tette hozzá.

Mint mondta, az egyszerűség és a digitalizálás irányába akarnak elmenni. A bankok és az ügyfelek dolgát is megkönnyítené például, ha a jó ügyfeleknek könnyített hitelfelvételt, hitelminősítést biztosítanának. Olyan költségcsökkentési lehetőségeket beszéltek át, mint a közjegyzői díjak csökkentése, a közjegyzői adminisztráció egyszerűsítése, de megemlítette azt is, hogy a digitalizáció által sokat lehetne javítani az ügyfélkiszolgáláson.

Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy találkoztak Donáth Annával, a Momentum elnökével, aki korábban azt mondta, az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Nem gondolja valósnak, hogy kidobták volna ezt az időt. Mára eljutottak oda, hogy van egy közös kampánystáb, egy kampánystratégián dolgozó csapat, közös szakértői kabinetek dolgoznak az ellenzéki választási programon, valamint a közös arculaton. Arra, hogy a Momentum elnöke szerint rengeteg populista üzenettel operál, úgy reagált: nagyra értékeli, hogy Donáth Anna hitelesen képviseli a budapesti, belvárosi migrációtámogató közösséget, azonban azokra is szükség van, akik félnek a migrációtól. Gondoskodni fognak arról, hogy mindenki, aki retteg a migránsoktól megtudja, hogy a Fidesz hozza be a migránsokat – mondta Márki-Zay Péter.

Arról is beszélt, hogy nem keresi meg Gattyán Györgyöt, aki megpendítette, hogy indulhat a 2022-es választáson. Márki-Zay Péter azt mondta, biztos abban, hogy a következő időszakban sokan fognak bejelentkezni, mert a Fidesznek az az érdeke, hogy minél több részre szeletelje az ellenzéki szavazatokat.

A többkulcsos adó kérdésében van egy kompromisszum, Márki-Zay szerint lehet több kulcs, ha a legmagasabb kulcs sem lesz több, mint a jelenlegi.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatban azt mondta, előbb-utóbb csökkenteni kell azt, de abban is biztosnak kell lenni szerinte, hogy Orbán üres kasszát fog átadni. Aki abban reménykedik, hogy az áfacsökkentés miatt a fogyasztóknak kevesebbet kell fizetni, az téved, ez korábban is bebizonyosodott szerinte. Mint mondta az áfacsökkentés a fogyasztókhoz nem fog elérni, a termelők fogják lenyelni a nyereséget, az államháztartást azonban nehéz helyzetbe hozza.

Újra elmondta, hogy azokat a pénzeket, amiket a Fidesz szétosztott az önkormányzatoknak, azonban az ellenzékiek nem kaptak meg, ezt utólag is ki fogja fizetni a következő kormány.