Márki-Zay: az ellenzéki pártok meg tudják akadályozni a hetedik frakció létrejöttét, ha akarják

Márki-Zay: az ellenzéki pártok meg tudják akadályozni a hetedik frakció létrejöttét, ha akarják

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt újévi köszöntőjének elhíresült mondatáról, a kormányváltásról és a hetedik frakció esélyeiről.

Mint közölte, szerinte a hetedik frakció létrejöttét meg tudja akadályozni a többi ellenzéki párt, ha akarja. Úgy látja, a legnagyobb esélye az ellenzéki listának akkor van, ha az öt miniszterelnök-jelölt van az öt első helyen, és hatalmas sikernek tartja, hogy ezt elfogadta a többi párt. 

Ami a hetedik frakciót illeti, úgy fogalmazott, hogy ő „mindent el tud engedni”, de továbbra is hangsúlyozta, hogy a cél a kormányváltás, és mindent támogat, ami ezt szolgálja. Az ATV ennek kapcsán felidézte értesülését, miszerint az ellenzéki pártok vezetői napokon belül hivatalosan is közölni fogják Márki-Zay Péterrel, ne számítson rá, hogy saját frakciója lesz az új Országgyűlésben. 

A miniszterelnök-jelölt megerősítette, hogy szeretne hetedik frakciót, de szerinte ez nem egy hatalmi kérdés, nem róla szól, hanem azokról az emberekről, akik az előválasztás során sokat dolgoztak, és nem feltétlenül ennek a hat pártnak a szimpatizánsai. – Könyörgök mindenkinek, hogy csak arról beszéljünk, hogyan nyerjük meg ezt a választást – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy akkor az ellenzéki pártok valóban nem támogatnák-e azt a bizonyos hetedik frakciót, azt válaszolta: „a pártok fele így gondolja, a pártok fele úgy gondolja.” Elmondta, ezt már jelezték neki „emelt hangon” és hivatalosan is – arra azonban nem tért ki, hogy ez pontosan mit jelent.

Sok szó esett arról a mondatról is, miszerint a koronavírus által is megtizedelt idős korú lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre 2018-ban. Márki-Zay nem hiszi, egyáltalán megsértett volna bárkit újévi köszöntőjének ezen mondatával, majd hozzátette, az egy tragédia, hogy hányan haltak meg Magyarországon a covidban, és aki ebbe „bármi mást magyaráz bele, az téved”. Úgy fogalmazott, hogy az ellenzéknek nem a covid miatt van több szavazója, és az tény, hogy az idősek közül többen szavaznak a Fideszre – de tragikus módon az időseket ez a kormány magára hagyta, hiszen pont nekik adtak kínai vakcinát.

Márki-Zay szerint „lehet a szavakon lovagolni, de nem biztos, hogy miközben pusztulnak a magyarok, stílusvitákat kell folytatni.” Elmondta, hogy rögtönzi a szövegeit, ha úgy adódna, lehet kihagyná ezt a sok vihart kavart mondatot, de szerinte itt nem ez a lényeg, hogy hogyan lehet félremagyarázni valakinek a kijelentéseit.

Arra a kérdésre, hogy bocsánatot kér-e ezért a kijelentésért, azt mondta: ha bárki boldogabb lesz ettől, bocsánatot kér, Jakab Pétertől is bocsánatot kér, de szerinte az ellenzéknek azzal kellene foglalkoznia, hogy az egyetlen cél Orbán Viktor leváltása.