Mazsihisz: pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni

Mazsihisz: pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni

Heisler András (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint lapunk is megírta, a kormánypárti sajtó szerint Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen annak elnökét, Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson. Bíró László a vasárnapi borsodi időközi választáson indult a kormánypárti Koncz Zsófia ellen, a megmérettetést viszont Koncz nyerte.

Bíróról a kampány során kiderült, hogy korábban antiszemita kijelentéseket tett közösségi oldalán 2018-ban, például Budapestre „Judapestként” utalt, míg azt is írta, A környékbeli szállodákat látogató zsidó vendégekre utalva egy hozzászólásban úgy fogalmazott:„a kutyám majd megveszik amikor a tetűcsúzdások elmennek a ház előtt”.

A kormánypropaganda állítására Heisler András, a Mazsihisz elnöke közleményben reagált. Ebben leírja, hogy a Mazsihisz „A magyar zsidóságot közvetlenül érintő közpolitikai és társadalmi kérdések kapcsán rendszeresen véleményt formál – különös tekintettel a konkrét antiszemita jelenségekre és emlékezetpolitikai ügyekre. Szövetségünkön belül egyértelmű konszenzus van arról, hogy pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni, vallási felekezetként ilyen ügyekben nincs és nem is lehet illetékességünk.”

A konkrét ügyre térve emlékeztet, hogy a Magyar Nemzet már korábban megírta, hogy ő és más zsidó vezetők is kritizálták Bíró Lászlót annak antiszemita kijelentései miatt, és így, a szavazás lezárultával megkönnyebbülését fejezi ki, hogy nem jutott be a parlamentbe. Heisler szerint Magyarországon európai viszonylatban biztonságban él a zsidóság, bár antiszemita jelenségek vannak. Mint írja, ők minden párttal törekednek a korrekt együttműködésre, a Jobbikkal, annak múltja miatt, azonban nincs és nem is lesz semmilyen kapcsolatuk.

„A Mazsihisz továbbra is konstruktív, előremutató kapcsolatot kíván fenntartani a magyar kormánnyal. Büszkék vagyunk azokra az értékekre, amelyeket közösen hoztunk létre az elmúlt években” – írja a Mazsihisz elnöke.