Megdöbbent az MTA elnöke Palkovics miniszter lépésén

Megdöbbent az MTA elnöke Palkovics miniszter lépésén

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszél a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 239. tanévnyitó ünnepségén 2020. szeptember 4-én (Fotó: MTI/BME/Philip János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kemény hangú tiltakozó levelet írt Palkovics László miniszternek Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia újonnan megválasztott elnöke az OTKA-támogatási lista önkényes megváltoztatása miatt – derül ki a Klubrádió által megszerzett levélből.

A 24.hu hétfőn írta meg, hogy bejelentette lemondását az OTKA egyik kollégiumának elnöke, miután kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról. Ilyen beavatkozásra az OTKA 35 éves történetében nem volt példa. A minisztériumi döntéssel bekerült a nyertesek közé olyan „vonal alatti pályázó” is, aki előtte az utolsó helyen végzett az adott zsűri rangsorában.

Megdöbbenve értesültem arról, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az egyes alapkutatási pályázati esetében a szakértői testületek által felállított rangsort megváltoztatta és ennek legkirívóbb eseteként miniszteri döntéssel egy, a testület által utolsónak rangsorolt pályázat is támogatást kapott – írta Freund Tamás a miniszternek. 

Hozzátette: „Elviekben sem értek egyet azzal, hogy a szakmai tudományos konszenzust képviselő kollégiumok rangsora felülírható legyen, de példátlan az, hogy döntésével a Miniszter úr vagy az NKFIH elnöke a szakmai kollégium minősítésével szemben ítélt meg pályázati támogatást.”

„Egy olyan döntési mechanizmus alakult ki, amely évtizedek óta elfogadott és hiteles a magyar tudományos közösség számára. Miniszter úr döntése ennek a rendszernek a hitelességét veszélyezteti. A független tudományos értékelés, mint általános szakmai követelmény, figyelmen kívül hagyása a tudományos közösség szemében elfogadhatatlan, megkérdőjelezi a magyar tudomány és a magyar kutatók nemzetközi elismertségét, ezzel többek között megnehezíti a külföldi kutatási források bevonását is” – írta.

Freund azt kérte, hogy Palkovics vizsgálja felül a döntéslista megváltoztatását, valamint terjesszen elő törvénymódosítást, amely kizárná a jövőben a hasonló lépéseket. Mindezek megbeszélésére meg is hívta a minisztert egy ebédre.

Ez ügyben ugyancsak levélben fordult Orbán Viktorhoz az European Research Council korábbi alelnöke Kondorosi Éva, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok korábbi elnöke, Makara B. Gábor, valamint Kollár László Péter  és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szintén korábbi elnöke Pálinkás József – írja a Klubrádió a cikkében.

Az OTKA a hazai alapkutatási projektek legfőbb – szinte egyetlen – pályázati pénzforrása, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, illetve a Palkovics László által irányított innovációs tárca égisze alatt működik. A hivatalos tájékoztatás szerint a minisztérium három kutatói kategóriában hozta nyilvánosságra az eredményeket, így több mint 320 kutató, kutatócsoport csaknem 11 milliárd forint támogatást kapott az alapkutatási pályázatokon – írta a 24.hu még hétfőn.

Az ITM egy eddig megrendíthetetlen tudományetikai határt lépett át megsértve azt az alapelvet, hogy a kutatási támogatásokat szigorúan szakmai alapon, fair versenyben lehet csak elnyerni – mondta a 24.hu-nak Váradi András, az MTA doktora, a molekuláris és szerkezeti biológia, biokémia zsűri tagja.