Megérkezett hazánkba az első KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett hazánkba az első KC-390 katonai szállítórepülőgép

A brazil légierő KC-390 Millennium típusú teherszállító repülőgépe a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légterében. (MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Fotó: Faludi Imre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten.

A politikus a kecskeméti repülőbázison tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy idén két Embraer KC-390 típusú szállítógépet szerezhet be a honvédség, amelyek a tervek szerint év végén, illetve jövőre érkeznek meg véglegesen Magyarországra, jelenleg három hétig, a tesztelési időszak utolsó fázisában tartózkodik Kecskeméten az egyik repülő. 

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár az új szállítógépről elmondta, nyolcvan felszerelt katona, valamint az intenzív ellátásra szoruló betegek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is alkalmas. A gép akár huszonhat tonna hasznos tömegű szállítmányt tud szállítani, annak ejtőernyővel való célba juttatására és a levegőben történő tangolásra is alkalmas – részletezte az államtitkár. Hozzátette, hogy a gép harmincöt méter hosszú, nyolcszáz kilométer per órás sebességgel tud repülni, az utazómagassága elérheti a nyolcezer métert is.