Meghosszabbították a háborús veszélyhelyzetet

Meghosszabbították a háborús veszélyhelyzetet

A szavazás pillanatai (Forrás: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét meghosszabbította az Országgyűlés az Ukrajnában dúló háború miatt fennálló veszélyhelyzetet, vagyis marad továbbra is a rendeleti kormányzás. A Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes által benyújtott javaslatot szerdán délelőtt 135 képviselő támogatta és 47-en ellenezték.

Az indoklás szerint az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A kormány a különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt hívják a köznyelvben rendeleti kormányzásnak.

Magyarországon egyébként 2020 márciusa van hatályban valamilyen veszélyhelyzet. Mint korábbi cikkünkben megírtuk, előbb a koronavírus-járvány miatt döntött az Országgyűlés veszélyhelyzet kihirdetéséről, majd a tavaly megválasztott kormány első intézkedései között bővítette a veszélyhelyzetek elrendelésének lehetőségét. Ezáltal létrejött a háborús veszélyhelyzet, mint új jogrend. Ennek érdekében még az Alaptörvényt is módosították. A kormány – immár az új alkotmányos szabályok szerint – az Ukrajna területén dúló fegyveres konfliktusra, a humanitárius katasztrófára tekintettel és ezek magyarországi következményeinek elhárítása érdekében új veszélyhelyzetet hirdetett ki.