Megindokolták az amerikaiak, miért tagadták meg a diplomatavízumot Szöllősi Györgytől

Megindokolták az amerikaiak, miért tagadták meg a diplomatavízumot Szöllősi Györgytől

Szöllősi György és Orbán Viktor. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem – írta az amerikai nagykövetség, miután a hvg.hu arról érdeklődött náluk, hogy meg tudják-e erősíteni, hogy a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György nem kapott beutazási engedélyt az országba.

A nagykövetség erre a konkrét esetre vonatkoztatva annyit közölt, hogy az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről. Ezt követően viszont megjegyezték, hogy a közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz. Az Amerikai Egyesült Államok törvényei alapján viszont a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Ez a szabály nem csak Magyarországra vonatkozik – tették hozzá.

Mint arról lapunk is beszámolt, a jubileumi, 25. Árpád-kupát nyitotta volna meg a chicagói magyar közösség meghívására Szöllősi György, de nem engedték be az Egyesült Államokba. A Nemzeti Sport főszerkesztője erről a Facebook-oldalán számolt be, a döntést különösen érthetetlennek nevezve. A Chicagói Magyar Kultúrtanács eseményén ugyanis újságíróként, Magyarország hivatalos képviselőjeként vett volna részt, ám mint írta, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére.