Megjelent a Völner Pál felmentéséről szóló határozat

Megjelent a Völner Pál felmentéséről szóló határozat

Handó Tünde (b) idén áprilisban Völner Pál és Nyiri Beáta társaságában az Egri Törvényszék felújítása alkalmával (Fotó: Kormány.hu/Véssey Endre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– (...) a miniszterelnök javaslatára – megállapítom, hogy dr. Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának e megbízatása – lemondására tekintettel – 2021. december 8-ai hatállyal megszűnik – ez áll a politikust felmentő köztársasági elnöki határozatban, amit Áder János államfő és Orbán Viktor kormányfő is aláírtak, amely a szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg. 

Völner Pálról kedden derült ki: a legfőbb ügyész mentelmi jogának felfüggesztését kéri. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – jelent meg az ügyészség honlapján. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban az a megalapozott gyanú merült fel, hogy a képviselő a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. A jogtalan előny ellentételezéseként Völner – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően. Völner Pál később azt állította: nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit. Ezért kedden lemond államtitkári posztjáról.