Megkezdik a Velencei-tó vízének pótlását, kérdés, hogy ez elég-e a megmentéséhez

Megkezdik a Velencei-tó vízének pótlását, kérdés, hogy ez elég-e a megmentéséhez

Civil tüntetők vizet öntenek a Velencei-tó vízébe Gárdonyban 2021. július 31-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-t.

Közleményükben azt írták: a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból csak abban az esetben indítható el, ha az ott tárolt víz minősége nem veszélyezteti a tó állapotát. Jelenleg azonban a tározó vizének klorofilltartalma a határérték több mint kétszerese. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a hidegebb időjárás kezdetével ez az érték magától csökken majd. Emellett attól is kisebb lesz a klorofill mennyisége, hogy a leeresztés során a tározóból a víz több kilométer utat tesz meg – tették hozzá.

Ennek érdekében a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) vasárnaptól 5 napon át üzempróbát tart, mely során állandó mennyiségi és minőségi kontroll mellett kezdik meg a tározó vizének eresztését a Velencei-tóba. A Császár-víz három mérőhelyén napi rendszerességgel vesznek vízmintát, amit a KDTVIZIG laboratóriumában tovább elemeznek. Ha kedvezőek a mérési eredmények, nem kell megvárni, hogy a klorofillszint a határérték alá süllyedjen, és hamarabb meg lehet kezdeni a tó vízpótlását – olvasható az OVF közleményében.

A vízpótlásra azért van szükség, mert a Velencei-tó vízszintje a nyáron kritikus szintre süllyedt, eközben lecsökkent a víz oxigéntartalma is, ami tömeges halpusztuláshoz vezetett.  Mint Horányi Tibor környezetvédelmi mérnök, az Alba Natura Civil Alapítvány vezetője lapunknak elmondta, az alacsony vízszint miatt megborult a tó ökológiai egyensúlya.

Becslések szerint két év alatt a tó vizének több mint 40 százaléka tűnt el, így komplex megoldásra lehet szükség. Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint ennek ára akár 40 milliárd is lehet, amire a kormány szerint egyelőre nincs pénz. A terveket tartalmazó előterjesztést egyébként tíz évre titkosították.

A szakma már nyár végén amellett kardoskodott, hogy a zámolyi valamint a pátkai víztározók vizét azonnal engedjék a Velencei-tóba.