Megúszhatják a rabok a járványt

Megúszhatják a rabok a járványt

Képünk illusztráció (Forrás: bv.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen fogvatartott rabnál sem igazolódott eddig a koronavírus – írja a Népszava. A lap és a Magyar Helsinki Bizottság adatigényléseire küldött válaszok szerint egyébként naponta 25-28 ember kerül be a magyar börtönökbe a veszélyhelyzet kihirdetése óta.

A cikk szerint egyetlen hónap alatt, március 15. és április 15. között 764 új rabot fogadott be a hazai büntetés-végrehajtás, közülük 563 került előzetesbe a megyei intézetekben és 201-en kezdték meg jogerősen kiszabott büntetésük letöltését. Mindegyikük 14 napos elkülönítés után mehetett be a közös helyiségekbe – írta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, bár a lap szerint ezt több szakértő is elképzelhetetlennek nevezte.

Ha valaki bekerül egy fegyintézetbe, alapos orvosi vizsgálaton esik át és most az egészségügyi személyzet kiemelten figyel a felsőlégúti panaszokkal érkezőkre. A veszélyhelyzet kihirdetését követően öt esetben tagadták meg az elítélt befogadását azért, mert a vírusfertőzés tüneteit mutatta, így járványügyi megfigyelésre valamelyik kórházba szállították. A börtönökben és fegyházakban április 23-ig 47 fogvatartottat különítettek el, mert náluk felmerült a koronavírus fertőzöttség gyanúja, de a BVOP tájékoztatása szerint a kétszer elvégzett tesztelés egyiküknél sem igazolta a betegséget.

Az intézetekben dolgozók közül 63 személyt teszteltek és közülük az országos parancsnokságon dolgozó egyik munkatárs bizonyult pozitívnak.