2025 őszétől csökkenhet a rosszul teljesítő tanárok bére

2025 őszétől csökkenhet a rosszul teljesítő tanárok bére

Totyik Tamás (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – derül ki a Belügyminisztérium Népszavának küldött válaszából.

Az utóbbi hónapokban több egymásnak ellentmondó információ jelent meg arról, hogy az új értékelési rendszer alapján lehet-e majd bérelvonással “ösztönözni” egyes pedagógusokat a jobb teljesítmény elérésre, ezért is kérte a lap a helyzet tisztázását a szaktárcától. Mint ismert, idén januártól 32,2 százalékos átlag béremelést ígért a kormány a tanároknak, állítása szerint ez ügyben már csak egy technikai jóváhagyásra vár Brüsszeltől. A tervek szerint így például a Pedagógus I. besorolású tanárok bére minimum bruttó 538 ezer forint, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké bruttó 555 ezer forint lesz. A teljesítményértékelés szempontjából mindez azt jelenti, hogyha egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelés során, fizetését 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, vagyis bruttó 410 ezer forintig lehet csökkenteni.

A pedagógusok értékelése során különböző szempontok figyelembevételével összesen 100 pontot lehet majd szerezni; akik minimum 80 pontot elérnek, ők a kiemelkedőek; 50-79 pont között átlagos a teljesítmény; 50 pont alatt pedig alacsony, vagy ahogy a tervezet fogalmaz, „fejlesztendő teljesítményszintű” a pedagógus. Az értékelést a tanárok esetében az igazgató, az igazgató esetében pedig a fenntartó képviselője végzi majd. A rendszert idén szeptembertől vezetik be, de az első évben még nem lesz „illetmény-eltérítés”.

– Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak – nyilatkozta a lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígéretet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja. Hozzátette: szerinte ez a rendszer “kicsinyes bosszúkra” is lehetőséget ad az intézményvezetőknek, tankerületi igazgatóknak, a teljesítményértékelés mögé bújva büntethetik majd azokat a pedagógusokat, akik a megítélésük szerint nem viselkednek megfelelően, engedelmesen, sztrájkban vagy más tiltakozó akciókban vesznek részt.