Még mindig van egy feltétele a pedagógusok januári béremelésének

Még mindig van egy feltétele a pedagógusok januári béremelésének

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadásán 2023. december 1-jén (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár már a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, most Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy ennek még van egy feltétele.

„Még egy technikai jóváhagyásra van szükség a Bizottságtól, amit szóban többszörösen megígértek. Ez egy jogi garancia, a nekünk adott tájékoztatás szerint a papír el is készült, csak Brüsszelben ilyenkor mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja. Ha ezt megkapjuk, akkor januártól a pedagógusok nem 10, hanem átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak. Ez vonatkozik a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Atv.hu-nak adott, vasárnap reggel megjelent interjúban. A riporter erre felvetette, hogy eddig ilyen feltételről nem volt szó, a Belügyminisztérium december 29-én már hivatalosan közölte: január 1-vel megvalósul a pedagógus béremelés, átlagosan 32,2 százalékkal. Gulyás Gergely erre így válaszolt: „A kormány és a Belügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy a 32,2 százalékos pedagógus béremelés megvalósuljon 2024 január elsejével. Ennek érdekében – ez a bizottsági elvárás is ebben az esetben – nyilvánosságra kellett hozni, és társadalmi egyeztetésre kellett bocsátani azokat a rendeleteket, melyek a pedagógus béremeléshez szükségesek. A Bizottság megígérte, hogy a jogi garanciát jelentő jóváhagyást elküldi a magyar kormánynak, de ez még nem történt meg.” Vagyis ha január végéig nem érkezik meg ez a papír, csak 10 százalék lesz az emelés – erősítette meg újabb kérdésre a miniszter. Orbán Viktor a december 21-i nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy egy jogi aktus hiányzik, „levelet kell kapni” Brüsszelből, hogy megvalósuljona 32 százalékos emelés, de azóta ez a feltétel nem került elő, sőt, megjelentek a hivatalos bejelentések.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a béremelés alapja a 2023-as bértömeg lesz, az emelés differenciált lesz, de kevesebbet senki sem kereshet. „2025-ben újabb 20,8 százalékos tanárbéremelés. Eljutunk oda, hogy jövőre 670-680, egy év múlva pedig 830-840 ezer forint körül lesz egy pedagógus átlagbér” – tette hozzá.

Azt követően, hogy december 29-én megjelent Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása, „A 2024. évi tanárbéremelés érdekében szükséges pénzügyi forrás biztosításáról” címen jelent meg egy Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat péntek este. Ebben többek közt az szerepel: „a kormány egyetért a tanárok illetményének 2024. január 1-jével történő átlagos 32,2%-os megemeléséhez kapcsolódó központi költségvetési forrás biztosításának szükségességével”. Ennek biztosítása érdekében felhívják Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy „gondoskodjon az ellentételezés összegét megalapozó adatszolgáltatások alapján meghatározott költségvetési forrás rendelkezésre állásáról”. Varga Mihálynak határidőt is adtak: soron kívül kell ezt teljesítenie az adatok rendelkezésre állását követően. Feladatot kapott az oktatásért felelős Pintér Sándor belügyminiszter is. A kormányhatározat többek közt azt írja el a tárcavezetőnek, hogy a felsőfokú végzettségűek 2023. évi átlagbérének megállapítását követően a tanárok illetményemelésének mértéket „ismételten felülvizsgálni szükséges, és felkéri a belügyminisztert, hogy amennyiben további emelés szükséges, készítsen előterjesztést a béremelés újabb üteméhez”, aminek határideje 2024. március 31.

A Belügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 Ft-os illetményhez képest 528 800 Ft-ra emelkedik. A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen. Arra is kitértek, a 2024. január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye nem lehet kevesebb Pedagógus I. besorolás esetén 538 000 forintnál, Pedagógus II. kategóriában 555 000 forintnál, Mesterpedagógusnál 630 000 forintnál, Kutatótanár esetében pedig 750 000 forintnál. A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további 2%-os, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további 4%-os illetményemeléssel ismerné el.

Ismert, a kormány már év elején megígérte a peagógusok jelentős béremelését, de azt a brüsszeli támogatásokhoz kötötte.