Részleteket közölt a Belügyminisztérium a pedagógusok béremeléséről

Részleteket közölt a Belügyminisztérium a pedagógusok béremeléséről

Pedagógustüntetés (Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korrmány döntése szerint 2024. január 1-jével 32,2%-kal emelkedik a pedagógus átlagbér – emlékeztetett a Belügyminisztérium pénteki közleménye. 

Mint írták, a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 Ft-os illetményhez képest 528 800 Ft-ra emelkedik és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen.

A pedagógus minősítés és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák. – Erre azért van szükség, mert az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a pedagógus tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszűnik, az új szabályok értelmében pedig a pedagógus minősítés is önkéntessé válik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő pedig jelentősen csökken – közölte a tárca. 

Arra is kitértek, a 2024. január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye nem lehet kevesebb Pedagógus I. besorolás esetén 538 000 forintnál, Pedagógus II. kategóriában 555 000 forintnál, Mesterpedagógusnál 630 000 forintnál, Kutatótanár esetében pedig 750 000 forintnál. A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további 2%-os, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további 4%-os illetményemeléssel ismerné el.