Brüsszeli levélre vár a kormány a tanári béremelés ügyében

Brüsszeli levélre vár a kormány a tanári béremelés ügyében

A pedagógusok melletti tüntetés résztvevői Budapesten, a Hősök terén 2022. október 14-én (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy jogi aktus hiányzik, „levelet kell kapni” Brüsszelből, ami biztosít minket arról, hogy a pedagógus béremelés bizonyos százalékát az unió ki fogja fizetni. Ezt mondta a pedagógus béremeléssel kapcsolatban a miniszterelnök évzáró tájékoztatóján. Orbán Viktor hozzátette: ez a levél bármelyik pillanatban megjöhet. Szavaiból ismét csak az olvasható ki, hogy a magyar kormány akkor hajlandó a pedagógusok által régóta követelt érdemi béremelésre, ha arra biztosan lesz uniós fedezet.

Konkrét számokat is mondott a miniszterelnök. Közölte, hogy 2024 januárjában a tanárok fizetését 32,2 százalékkal emelik meg, ez a februári fizetésekben fog először megjelenni. 2025-ben egy "szerényebb, de jelentős" bérfejlesztés érkezik majd a tanároknak. 2026-ra pedig el akarnak odáig jutni, hogy a tanárok bére 800 ezer forintnál tartson. Később, egy újságírói kérdésre válaszolva tisztázta, mi az álláspontja a béremelésekhez. Eszerint a pedagógusok bérén emelni kell, ez „nem vita tárgya”. A kérdés csak az – folytatta –, hogy hány év alatt. „Saját erőből ez 5-6 éves folyamat. Ha külső forrást is be tudunk vonni, akkor ezt 3 évre tudjuk lecsökkenteni” – fogalmazott. Vagyis szerinte Uniós pénzek nélkül a bérfejlesztési folyamat hat év lenne.